Close sidebar
Close sidebar

Legea privind statutul magistratilor si modificarea legii ANI au fost adoptate de Camera Deputatilor! Deputatii USR au fluierat pe tot parcursul sesiunii de vot, iar liberalii au batut cu palmele in banci

Camera Deputatilor a adoptat luni cu 179 de voturi "pentru" si 90 de voturi "impotriva" modificarile aduse legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor intr-o sedinta de vot final convocata ad-hoc. De asemenea, a fost adoptata, cu 167 de voturi "pentru" si 90 de voturi "impotriva" si modificarea legii ANI, care prevede ca interdictiile aplicate senatorilor si deputatilor descoperiti de Agentia Nationala de Integritate in conflict de interese in perioada 2007 - 2013 inceteaza de drept. Biroul Permanent al Senatului a fost convocat la ora 18:00 pentru a decide calendarul adoptarii legii 303/2004.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Deputatii PNL si USR au incercat sa amane votul pe legea 303/2004 privind statutul magistratilor si pe modificarea legii ANI abordand strategia dreptului la replica: un deputat care vorbea de la tribuna invoca numele altui deputat prezent, care la randul lui, potrivit regulamentului, avea dreptul sa ii dea replica celui care i-a rostit numele.

Presedintele de sedinta, social-democratul Gabriel Vlase, a taiat in repetate randuri microfonul membrilor opozitiei si la un moment dat chiar a pus capat interventiilor deputatilor PNL si USR.

Deputatii USR au fluierat pe tot parcursul sesiunii de vot, iar liberalii au batut cu palmele in banci.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Decizia de convocare a sesiunii de vot final a fost luata de comitetul liderilor, la propunerea liderului deputatilor PSD, Ioan Munteanu.

In mod normal, sesiunea saptamanala de vot final in Camera Deputatilor este marti, dupa pranz.

" Care e diferenta daca a azi sau daca e maine?", a spus Florin Iordache, intrebat de ce intra azi la vot final legea 303/2004 si nu marti, asa cum este normal.

"Noi nu tinem sedintele de Birou Permanent in functie de cum se organizeaza protestatarii", a mai spus el.

Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata miercurea trecuta pe articole in Camera Deputatilor, intr-o sedinta maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind insa amanat pentru ca PSD- ALDE- UDMR nu au reusit sa stranga suficienti deputati pentru a adopta actul normativ.

Singura modificare adoptata de plen fata de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se indrepta impotriva magistratului care a savarsit o eroare din rea-credinta sau grava neglijenta.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

"Votul final va fi stabilit intr-o sedinta ulterioara de Birou Permanent", a anuntat presedintele de sedinta, Gabriel Vlase, la finalul dezbaterilor.

De asemenea, si legea care prevede ca interdictiile aplicate senatorilor si deputatilor descoperiti de Agentia Nationala de Integritate (ANI) in conflict de interese in perioada 2007- 2013 inceteaza de drept va intra la vot final.

"Interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor in temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 – 2013, pana la intrarea in vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea si completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputatilor si al senatorilor, inceteaza de drept", se arata in initiativa legislativa inregistrata la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie si intrata in dezbatere in procedura de urgenta.

De asemenea, a fost modificat si alineatul (2) al articolului 25 din legea 176/2010 astfel: "Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului in care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului in care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate".
 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI