Close sidebar
Close sidebar

Legea privind votul în diaspora a fost adoptată de Senat

Legea privind votul în diaspora a fost adoptată, luni, de plenul Senatului, după ce s-au dat două voturi. La primul, proiectul nu întrunise numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptat.

R.B.,


DISTRIBUIE
acest articol

Iniţial, s-au înregistrat 68 de voturi „pentru” şi 15 abţineri, însă erau necesare 69 de voturi favorabile, pentru că este vorba despre o lege organică.

În aceste condiţii, pentru ca legea să nu fie respinsă, s-a mai dat un vot, înregistrându-se 75 de voturi „pentru” şi 9 abţineri.

Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul va merge la Camera Deputaţilor pentru votul final, care va avea loc probabil miercuri.

Citeste si: Votul prin corespondență. Decizie de ultimă oră a Vioricăi Dăncilă

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Proiectul a fost elaborat săptămâna trecută de Comisia parlamentară comună pentru codul electoral.

Astfel, s-a decis prelungirea duratei de vot la trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică- pentru românii din diaspora şi posibilitatea ca votarea să continue până la ora 24.00, pentru a le permiţe celor care sunt în incinta consulatelor sau ambasadelor, în incinta secţiilor de votare sau stau la coadă să voteze şi după ora 21.00.

Citeste si: Opoziţia a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă

O altă modificare a legii vizează introducerea votului prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale.

De asemenea, s-a decis că partidele politice vor putea finanţa din bugetele proprii campanii electorale prezidenţiale, considerându-se că un candidat nu îşi poate finanţa singur campania electorală. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI