În 2024, Înălțarea Domnului se sărbătorește pe data de 13 iunie. Ce spune legenda lui Ispas și ce legătură are cu sărbătoarea de Înălțarea Domnului

Se spune că Ispas, un cioban umil, a fost martor ocular la Înălțarea lui Iisus Hristos la cer. Copleșit de uimire și bucurie, Ispas a povestit celor din jur despre miracolul văzut, devenind un simbol al credinței și al speranței.

Numele "Ispas" provine din latinescul "Ascensionis", care înseamnă "înălțare".

De-a lungul timpului, legenda lui Ispas s-a împletit cu tradițiile populare legate de Înălțarea Domnului, dând naștere unei sărbători unice, cu o bogată semnificație culturală și spirituală.

De ce nu este bine să muncești în această zi

Conform tradiției populare, Înălțarea Domnului, cunoscută și ca Ispasul, este o zi de odihnă și bucurie, dedicată sărbătoririi Înălțării lui Iisus. Se crede că munca făcută în această zi ar putea atrage ghinionul în viața credincioșilor.

Oamenii sunt încurajați să petreacă timp cu familia și prietenii, să participe la slujba religioasă și să se bucure de frumusețea naturii. De asemenea, se fac pomeni pentru cei dragi dispăruți și se împart ofrande celor nevoiași.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Citește și: Sărbătoare mare în Calendarul ortodox mâine, pe 13 iunie 2024! Ce nu este bine să faci de Înălțarea Domnului

Alte tradiții și superstiții de Înălțarea Domnului la români

Pe lângă respectarea zilei de odihnă, Ispasul vine și cu o serie de alte tradiții și superstiții specifice românilor:

Se crede că plantele sfințite în această zi au puteri tămăduitoare și protectoare.

Leuşteanul și alunul sunt printre cele mai populare plante sfințite de Ispas.

Tradiția mai spune că este bine să purtăm frunze de nuc la brâu, acestea aducând binecuvântarea și protecția lui Dumnezeu.

Citește și: Se spală de Înălțarea Domnului, pe 13 iunie 2024? Iată ce spun preoții

În această zi se fac pomeni pentru cei dragi trecuți în neființă.

Se consideră că cei care împrumută sare în această zi vor avea ghinion pe tot parcursul anului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si