Deși este luna Martie, în continuare avem temperaturi de iarnă în toată țara. Pe lângă problema frigului și a vremii neprietenoase, legumicultorii se tem și de efectele pe care le-ar putea avea războiul asupra exporturilor.

Cheltuieli mari pentru legumicultori

20.000 de răsaduri de castraveți, roșii și ardei au în solarii soții Chicoș. Ca să mențină o temperatură optimă de cel puțin 15 grade în solarii, bărbatul cumpără câte o mașină de rumeguș la fiecare 10 zile.

"Dacă e frig așa nu ajunge. Mă ia frica dacă mai e frig ca acum."

Citeste si: VIDEO- Producătorii din piețe simt pe pielea lor scumpirile din ultima vreme. Mulți lasă la preț ca să își poată vândă marfa

O cheltuială care îl ustură la buzunar întrucât plătește 4.000 de lei la 10 zile, dublu față de anul trecut. Mai îngrijorător de-atât este că nu scapă de ger.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO- Au apărut primele roșii românești în supermarket-uri. Prețul este cu 20% mai mare anul acesta

Acesta spune că nu întrerupe deloc focul și că au în total 20 de sobe în cele două solarii.

Frigul și războiul reprezintă cele mai mari probleme

Dacă episodul de frig se prelungește legumicultorii se tem că nu vor reuși să mai salveze răsadurile.

Deja au amânat plantarea lor cu două săptămâni, ceea ce înseamnă că vom mânca legume românești mult mai târziu decât în mod obișnuit și după ce ne vom fi săturat de cele din import.

Citeste si: VIDEO| Alertă meteo de la ANM. Câte zile ține gerul în România

În plus, legumicultorii se tem și de efectele războiului asupra exporturilor. Mare parte din marfa produsă la Matca era preluată cu tirurile și ajungea în piețele din Polonia, ori din alte state europene.

Citeste si: Ajutor de la stat pentru românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Ce sumă vor avea în fiecare zi pentru hrana unui om

Și legumicultorii din alte state se confruntă cu probleme. Din cauza prețurilor ridicate la gaze, în Bulgaria, de exemplu, producția de legume în seră a fost mai mică cu 70% în această iarnă, iar în Olanda aportul de căldură în sere a fost redus la jumătate, ceea ce duce automat și la scăderea producției.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si