In articol:
Deși este luna Martie, în continuare avem temperaturi de iarnă în toată țara. Pe lângă problema frigului și a vremii neprietenoase, legumicultorii se tem și de efectele pe care le-ar putea avea războiul asupra exporturilor.
Cheltuieli mari pentru legumicultori
20.000 de răsaduri de castraveți, roșii și ardei au în solarii soții Chicoș. Ca să mențină o temperatură optimă de cel puțin 15 grade în solarii, bărbatul cumpără câte o mașină de rumeguș la fiecare 10 zile.
"Dacă e frig așa nu ajunge. Mă ia frica dacă mai e frig ca acum."
O cheltuială care îl ustură la buzunar întrucât plătește 4.000 de lei la 10 zile, dublu față de anul trecut. Mai îngrijorător de-atât este că nu scapă de ger.
Citeste si: VIDEO- Au apărut primele roșii românești în supermarket-uri. Prețul este cu 20% mai mare anul acesta
Acesta spune că nu întrerupe deloc focul și că au în total 20 de sobe în cele două solarii.
Frigul și războiul reprezintă cele mai mari probleme
Dacă episodul de frig se prelungește legumicultorii se tem că nu vor reuși să mai salveze răsadurile. Deja au amânat plantarea lor cu două săptămâni, ceea ce înseamnă că vom mânca legume românești mult mai târziu decât în mod obișnuit și după ce ne vom fi săturat de cele din import.
Citeste si: VIDEO| Alertă meteo de la ANM. Câte zile ține gerul în România
Și legumicultorii din alte state se confruntă cu probleme. Din cauza prețurilor ridicate la gaze, în Bulgaria, de exemplu, producția de legume în seră a fost mai mică cu 70% în această iarnă, iar în Olanda aportul de căldură în sere a fost redus la jumătate, ceea ce duce automat și la scăderea producției.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.