In articol:
Leonidele 2021. Astfel, leonidele vor fi vizibile între 6 și 30 noiembrie, iar pe teritoriul țării noastre, punctul maxim fiind atins în noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2021, în a doua jumătate a nopții.
Leonidele- Ploaie de stele în România
Leonidele sunt, de fapt, resturi ale cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998. În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei. Astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1000 de meteori pe ora, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Totodată, cometa Temple-Tuttlea a lăsat pe orbită cantități mari de praf care intră în atmosfera Pământului când acesta trece prin locul unde se află ele. Particule pătrund cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h) și prin frecarea cu aerul fac ca acesta să emită lumină. Aceste dâre luminoase durează o fracțiune de secundă. Astronomii le numesc „meteori” iar publicul „stele căzătoare”.
Citeste si: Eclipsă de lună, 19 noiembrie 2021: Zodiile favorizate de astre. O zi magnifică
Cum se pot observa Leonidele?
În România, punctul maxim al Leonidelor poate fi urmărit în noaptea de 16 spre 17 noiembrie. Ploaia de stele va putea fi admirat cel mai bine din locuri cu cer senin, lipsit de lumini artificiale. Astfel, din orașele mari nu se pot observa meteoriții tocmai din cauza iluminatului stradal sau al semnelor luminoase de pe clădiri. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bună și o locație la marginea orașelor mari.
Pentru a urmări leonidele, nu este nevoie de niciun dispozitiv sau instrument astronomic. De asemenea, puteți urmări ploaia de stele, întinși, pe un șezlong sau un sac de dormit. Vă mai trebuie îmbrăcăminte adecvată pentru nopțile de noiembrie.
Citeste si: Lună plină noiembrie 2021: Cum ne afectează eclipsa?