Preşedintele francez şi cancelarul german au cerut Rusiei, joi, încetarea imediată a focului în conflictul din Ucraina.

Moscova a respins solicitarea celor doi lideri.

Citeste si: Rusia a bombardat un spital de oncologie din oraşul Nikolaev, sudul Ucrainei

Preşedintele Macron a subliniat pe tot parcursul crizei necesitatea de a menţine deschise canalele de comunicare cu Rusia şi a purtat nouă convorbiri telefonice cu liderul de la Kremlin.

Liderii Franţei şi Germaniei poartă o nouă rundă de discuţii cu Putin

Președintele Rusiei - Vladimir Putin.

[Sursa foto: Facebook]

Turcia şi Armenia au convenit să continue eforturile de stabilire a relaţiilor diplomatice „fără condiţii”, precum şi eforturile de normalizare

Turcia şi Armenia au convenit să continue eforturile de stabilire a relaţiilor diplomatice ”fără condiţii”, precum şi eforturile de normalizare care ar putea duce la redeschiderea graniţelor lor comune pentru comerţ, au anunţat, sâmbătă, miniştrii de externe ai celor două ţări, relatează The Associated Press.

Citeste si: VIDEO |Președintele Ucrainei: „Am ajuns la un punct de cotitură strategică. Ne aflăm pe drumul spre victorie”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Ministrul de Externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan, s-a întâlnit cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, în apropierea oraşului Antalya, în timpul unei vizite în Turcia.

Mirzoyan a spus că a apreciat invitaţia Turciei ”ca un semnal pozitiv” pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, în urma unor decenii de relaţii tensionate.

„Pot spune că a fost o întâlnire foarte productivă şi constructivă”, a

spus Cavusoglu.

Turcia, un aliat apropiat al Azerbaidjanului, şi-a închis graniţa cu Armenia în 1993, într-o demonstraţie de solidaritate cu Baku (capitala Azerbaidjanului), care a fost angrenată într-un conflict cu Armenia, în regiunea Nagorno-Karabah.

Citeste si: Rusia ar plănui un atac terorist la Cernobîl

În 2020, Turcia a susţinut puternic Azerbaidjanul în conflictul cu Armenia din Nagorno-Karabah, care s-a încheiat cu un acord de pace intermediat de Rusia, prin care Azerbaidjanul a câştigat controlul unei părţi semnificative a regiunii.

Această întâlnire reprezintă a doua încercare de reconciliere. Turcia şi Armenia au ajuns la un acord în 2009 pentru a stabili relaţii oficiale şi a-şi deschide graniţa, dar acordul nu a fost niciodată ratificat din cauza opoziţiei puternice din partea Azerbaidjanului.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

De data aceasta, însă, Azerbaidjanul a acceptat eforturile de reconciliere. Cavusoglu a menţionat că Ankara va ”coordona” procesul de normalizare cu Azerbaidjan.

”Azerbaidjanul este, de asemenea, mulţumit de paşii care se fac şi de procesul de normalizare dintre Turcia şi Armenia”, a mai adăugat el.

Ca un prim pas de reconciliere, zborurile charter între Erevan şi Istanbul au fost reluate la începutul acestui an.

Citeste si: MApN, anunț de ultimă oră! În ce condiții ar putea redeveni armata obligatorie în România?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si