Liderii Rusiei și Chinei au denunțat împreună, vineri, presiunea SUA, declarându-și opoziția față de orice extindere a NATO și afirmând că insula Taiwan este parte a Chinei. Vladimir Putin și Xi Jingping s-au întâlnit cu câteva ore înainte de începerea Jocurilor Olimpice de iarnă 2022 de la Beijing.

Citeste si: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă 2022: La ce oră începe festivitatea?

Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping au emis vineri o declarație comună condamnând ceea ce ei au numit „imixtiunea în afacerile interne” ale altor state.

Rusia și China acuză politica militară a SUA

Luarea de poziția comună are loc într-un moment în care Rusia adună trupe la granița sa cu Ucraina, iar China găzduiește Jocurile olimpice de iarnă, titrează NBC News.

„Unele forțe care reprezintă o minoritate pe scena mondială continuă să susțină abordări unilaterale pentru rezolvarea problemelor internaționale și să recurgă la politica militară”, se arată într-o referire voalată la SUA și aliații săi.

Citeste si: A început noul an chinezesc. Chinezii din întreaga lume au sărbătorit intrarea în Anul Tigrului de Apă

Cei doi lideri încearcă să proiecteze alianța Rusia-China ca o contrapondere pentru SUA și aliații săi, în timp ce Beijingul arată tot mai mult sprijin pentru Moscova în disputa cu Occidentul asupra Ucrainei care amenință să izbucnească într-un conflict armat.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Prezența lui Putin la Beijing îl face cel mai cunoscut invitat la Jocurile olimpice de iarnă 2022, după decizia Statelor Unite, Marii Britanii și a altora țări de a nu trimite oficiali în semn de protest față de încălcările drepturilor omului din China și față de tratarea uigurilor și a altor minorități musulmane.

Citeste si: China avertizează SUA să ia în serios Rusia

Vladimir Putin: Avem o relație fără precedent cu China

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat vineri relaţiile de o calitate "fără precedent" dintre ţara sa şi China condusă de Xi Jinping, în timpul vizitei întreprinse în prima zi a Jocurilor Olimpice de iarnă 2022 la Beijing şi în plină criză cu Occidentul, informează Agerpres.

"În ceea ce priveşte relaţiile noastre bilaterale, ele au progresat într-un spirit al prieteniei, al parteneriatului strategic. Ele au căpătat un caracter cu adevărat fără precedent", a declarat Vladimir Putin la începutul întrevederii sale cu omologul chinez, potrivit unor declaraţii retransmise la televiziunea rusă.

Citeste si: Rusia a inceput exercitiile la granita Ucrainei

Preşedintele rus a salutat "un exemplu de relaţie demnă, unde fiecare îl ajută şi susţine pe celălalt în dezvoltarea lui".

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Potrivit Moscovei, Vladimir Putin şi Xi Jinping vor prezenta în timpul acestei vizite o declaraţie asupra "viziunii lor comune" în materie de securitate internaţională, în timp ce tensiunile au escaladat puternic între Occident şi Rusia, acuzată că pregăteşte o invadare a Ucrainei.

Citeste si: Război Rusia- Ucraina 2022. O filmare "fake" cu un masacru ar putea declanșa invazia

Beijingul şi-a exprimat sprijinul pentru Moscova în această criză, notează sursa citată. 

Potrivit Kremlinului, în timpul acestei vizite a lui Vladimir Putin în China, se prevede de asemenea semnarea mai multor acorduri, inclusiv în domeniul strategic al gazului.

În acest sens, Putin s-a referit la un contract ce prevede furnizarea a 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an către China dinspre Extremul Orient rus. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si