Subiectul principal care se va discuta la summit va fi pachetul în valoare de 1.800 miliarde de euro, reprezentând bugetul multianual al blocului comunitar (2021-2027) şi fondul de redresare post-COVID-19, căruia Polonia şi Ungaria s-au opus până acum din cauza condiţionării acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Germania, care asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a mediat miercuri un compromis cu Varşovia şi Budapesta, ceea ce sporeşte şansele pentru o depăşire a impasului actual.
Dacă toate celelalte 24 de state membre sunt de acord cu compromisul, atunci Polonia şi Ungaria ar putea renunţa la veto-ul exprimat până acum.
Declarațiile liderilor statelor membre ale UE
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat joi, la sosirea la summitul UE, că summitul de astăzi „va fi unul important”, precizând că după săptămâni de discuții „suntem la doar un centimetru de a ajunge la un consens” cu
privire la pachetul de buget și recuperare, conform Politico.
În opinia sa, liderii sunt „foarte, foarte aproape” de a ajunge la un acord bun „pentru unitatea Uniunii Europene”. Acesta a adăugat: „Astăzi luptăm pentru unitatea continentului nostru”.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că UE are nevoie să fie adoptat bugetul și fondul recuperare, dar trebuie să existe și „ certitudinea soluțiilor juridice”.
Ce spune Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki despre fondurile UE?
„Trebuie să evităm o decizie arbitrară și motivată politic” cu privire la legătura dintre statul de drept și fondurile UE, a menționat Morawiecki. El a adăugat s-a ajuns la un compromis cu concluzii „precise” pe care Polonia le-a convenit împreună cu Ungaria și președinția germană a Consiliului și care definesc o „linie de demarcare” între
controlul bugetar, reglementările anticorupție și antifraudă pe de o parte și reglementările legale pe de altă parte.
Adoptarea bugetului multianual al UE este o condiţie esenţială pentru a se înregistra progrese într-un alt dosar important- stabilirea ţintelor pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Propunerea acestui obiectiv a fost făcută în septembrie de Comisia Europeană. Statele membre ar urma să susţină această propunere, însă unele, precum Polonia, sunt reticente întrucât economiile lor se bazează masiv pe exploatarea cărbunelui.
Citeste si: Mii de pastile anti-COVID, confiscate la graniță