Marius Lazăr, considerat liderul grupării Hell's Angels din România, a fost capturat în decembrie 2022 de poliţiştii bucureşteni.
El era dat în urmărire internațională pentru trafic de droguri de mare risc și spălare de bani.
Citește și: Liderul grupării Hell_s Angels arestat
Marius Lazăr a speriat anchetatorii prin gravitatea infracțiunilor pe care le pusese la cale.
În momentul în care a fost prins, Marius Lazăr ar fi negociat
asasinarea unui rival de către membri ai rețelei din care făcea parte.
"Cererea de extrădare a fost aprobată în luna ianuarie 2023, iar persoana de cetățenie română va fi transferată în S.U.A., unde va fi judecată pentru faptele de care este învinuit”, a transmis, luni, Poliția Română.
Marius Lazăr, prins la sfârșitul anului trecut
Polițiștii de la Serviciul Investigații Criminale al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au anunțat, miercuri, 28 decembrie, într-un comunicat, că au reținut un bărbat de 49 de ani care era urmărit internațional.
Potrivit unor surse judiciare, persoana este Marius Lazăr, liderul filialei din România a grupării de motocicliști Hell's Angels.
Citește și: VIDEO- Șeful clubului de motocicliști Hell's Angels București, Marius Lazăr a fost prins de poliție. Era dat în urmărire internațională
Lazăr a fost încarcerat într-un centru de reținere și arestare preventivă al Poliției Capitalei, în vederea extrădării în SUA.
Marius Lazăr, traficant periculos
Pe numele lui Marius Lazăr, Curtea de Apel București a emis în 15 decembrie 2022 un mandat de arestare preventivă, în vederea extrădării către autoritățile din SUA, fiind cercetat pentru infracțiuni de criminalitate organizată, trafic internațional de droguri de mare risc și spălare de bani.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
În urmă cu doi ani, o amplă acțiune DIICOT sprijinită de polițiști americani a dus la arestarea unor traficanți periculoși de droguri, printre ei, și liderul clubului de motocicliști Hells Angels București.
Citește și: Vladimir Putin laudă „dinamica pozitivă” a războiului din Ucraina, după ce o rachetă a Rusiei a distrus un bloc de locuințe din Dnipro
La percheziţii au fost folosite drone de supraveghere, fiind găsite într-un depozit 12 motociclete şi două autoturisme de lux, mari sume de bani, o armă letală şi cantitatea de 100 de grame de cocaină.
Marius Lazăr avea în casă, în momentul în care mascații au intrat peste el, 50.000 de euro în numerar şi actele de proprietate a două imobile, reprezentând o parte din plata cantităţii de cocaină care ar fi trebuit să ajungă în România și pe care el urma să o distribuie mai departe spre Noua Zeelandă și Europa Occidentală.
Pe lângă traficul internațional de droguri de mare risc, bărbatul se ocupa și cu traficul internațional de arme. Ca și cum aceste infracțiuni nu ar fi fost de ajuns, individul Curții de Apel București comandase și două crime.
Potrivit procurorilor, liderul Hells Angels ar fi comandat asasinarea a doi bărbați. Unul dintre aceștia ar fi fost Laurențiu Cazan, preşedintele Clubului de Motociclişti Gremium Nomads România.
Cum a fost eliberat Marius Lazăr printr-odeci zie CEDO
Săltați în urma unei acțiuni ca în filme, trei au fost arestați preventiv în vederea extrădării în SUA. Totuși, patru luni mai târziu, în 11 mai 2021, magistrații Curții de Apel București au decis eliberarea lui Marius Lazăr și plasarea acestuia sub control judiciar.
Ulterior, pe 8 iulie 2022, judecătorii Curții de Apel București au decis să revoce și măsura controlului judiciar în cazul lui Lazăr.
Decizia nu este definitivă, contestația urmând să se judece la instanța supremă.
Nu numai Lazăr a fost eliberat din arest, ci și neozeelandezul Michael Matthews Murray, care, alături de conaționalul său, intenționa să comercializeze cele 400 de kilograme de cocaină pe piața din SUA, iar acasă, în Noua Zeelandă, plănuia să vândă pistoalele Zastava cumpărate de la român.
Eliberarea traficanților s-a făcut după ce aceștia au contestat decizia de extrădare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, potrivit Gandul. Curtea de la Strasbourg a stabilit „ că persoana extrădată să nu fie îndepărtată de pe teritoriul României pe întreaga durată a procedurilor desfăşurate în faţa acesteia ”, astfel că cei trei vor pleca abia după ce autoritățile americane vor finaliza ancheta.
În acest sens, judecătorii români au informat autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii prin intermediul Ministerului Justiţiei, a Centrului de Cooperare Poliţienească din cadrul IGPR și Biroului Naţional Interpol cu privire la soluţia pronunțată.
Comunicatul Poliției Române
Într-un comunicat de presă emis luni, 16 ianuarie, Poliția Română a transmis că mandatul de extrădare pe numele lui Marius Lazăr a fost pus în aplicare de autoritățile române:
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
"În cursul anului 2020, polițiștii Serviciul Antidrog din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au desfășurat investigații ce au vizat membrii ai HELLS ANGELS, implicați în traficul internațional de droguri.
Activitățile au fost desfășurate în colaborare cu D.E.A. și U.S. Marshals, într-o cerere de comisie rogatorie formulată de către Departamentul de Justiție al Statelor Unite, sub aspectul cercetării infracțiunilor de complicitate la trafic de droguri, spălare de bani, conspirație la spălare de bani, prelucrarea sau distribuirea cu scopul importării ilegale și importul de substanțe controlate, încălcare regimului armelor și munițiilor, săvârșirea de acte pregătitoare pentru infracțiunea de omor, grup infracțional organizat, ce intră sub incidența legii R.I.C.O. (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) toate prevăzute de Codul Penal al Statelor Unite ale Americii.
Aceste fapte sunt corespunzătoare în legislația română cu infracțiunile de trafic internațional de droguri de mare risc, spălarea banilor și complicitate la tentativă de omor.
Succesul activităților polițienești desfășurate a dus la emiterea unui mandat provizoriu de arestare, în vederea extrădării, emis de autorităților judiciare din Statele Unite ale Americii, pe numele unui cetățean român, mandat ce a fost pus în aplicare de autoritățile române.
Cerere de extrădare a fost aprobată în luna ianuarie 2023, iar persoana de cetățenie română va fi transferată în S.U.A., unde va fi judecată pentru faptele de care este învinuit.
În realizarea acestei operațiuni şi a extrădării, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au beneficiat de sprijinul de specialitate al polițiștilor din cadrul Direcției Operațiuni Speciale şi din cadrul D.G.P.M.B.- Biroul Urmăriri și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – P.T.F. Aeroport Otopeni.
Un aport deosebit l-a avut și M.A.E., prin Agentul Guvernamental la C.E.D.O., care prin demersurile întreprinse a reușit să lămurească situația specifică la Curtea Europeană, unde au fost atacate mandatul internațional de arestare și procedura extrădării".