După cea mai recentă decizie a ministrului Educației, Ligia Deca, de a elimina vacanța de Paști din calendarul anului școlar 2023-2024, Liga Studenților a transmis un comunicat oficial în cadrul căruia condamnă această modificare și cere demiterea ministrului.

Citește și: VIDEO- Ministrul Culturii: "Elevii ar trebui să meargă obligatoriu la teatru, la operă, la muzeu."

Reprezentanții Ligii Studenților o numesc „woke” pe Ligia Deca și susțin că ordinul privind eliminarea vacanței de Paști este un „gest anti-creștin”.

Liga Studenților condamnă eliminarea vacanţei de Paşti din anul şcolar 2023-2024

O astfel de măsură este catalogată ca fiind „un gest anti-creştin” de către Liga Studenților.

Citește și: Școli închise în ianuarie 2023 și februarie 2023 din cauza gripei? ”Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare în legătură cu ce trebuie făcut”

„Liga Studenţilor (LS IAŞI) condamnă gestul Ligiei Deca, ministrul Educaţiei, de a elimina vacanţa de Paşti din calendarul anului şcolar 2023-2024, calificând gestul drept unul anti-creştin, specific culturii anulării (cancel culture)- curentului woke care urmăreşte să elimine fundamentele creştine ale civilizaţiei occidentale şi europene, aducând aminte de măsuri identice luate la începutul regimului totalitar comunist din România”,  au transmis studenții.

Citește și: VIDEO- Examenul de Bacalaureat se modifică din nou: Ministrul a finalizat deja draftul Legilor Educaţiei

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Decizia pentru anul școlar 2023-2024 a fost publicată inițial pe 27 ianuarie și nu cuprindea data de 5 mai, atunci când ortodocșii sărbătoresc Paștele.

Citește și: VIDEO- Gripa a făcut primele victime în România. Una dintre ele avea doar 25 de ani

„Ministerul Educaţiei a eliminat ca zile libere (fără şcoală), chiar şi datele de 3 şi 6 mai, când pică Vinerea Mare şi a doua zi de Paşti, deşi acestea sunt sărbători legale.

De asemenea, au fost ignorate şi datele echivalente pentru romano-catolici sau alte culte. Deşi au existat critici în spaţiul public faţă de eliminarea vacanţei de Paşti şi amendamente depuse de diverse organizaţii în acest sens, Ministerul Educaţiei a păstrat proiectul iniţial”, au mai precizat studenţii.

Citește și: Elevii din România se reîntorc în bănci. Se recomandă purtarea măștii în școli, în contextul epidemiei de gripă

Tot ei subliniază că eliminarea vacanţei de Paşti încalcă principiile enunţate de Legea Educaţiei privind „asumarea, promovarea şi păstrarea identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român”, precum şi „respectarea libertăţii religioase a beneficiarilor actului educaţional”.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Citește și: Salariile profesorilor ar urma să crească în februarie. Cu cât vor fi majorate

Se cere demisia Ligiei Deca

Liga Studenților vrea ca ministrul Educației să demisioneze.

„Decizia vine în contradicţie şi cu Tratatul privind Uniunea Europeană, care, în preambul, recunoaşte „moştenirea culturală, religioasă şi umanistă a Europei". Mai mult, vacanţa de Paşti reprezintă un moment în care copiii ai căror părinţi lucrează în străinătate îi pot revedea pe aceştia, familiile adunându-se împreună cu ocazia sărbătorilor Pascale.

Citește și: Bani de la Guvern pentru elevii de 10. Câţi bani vor primi cei care au luat nota maximă în acest an la Evaluarea Naţională sau la Bacalaureat

Conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) din decembrie 2022, peste 53.000 de copii au un părinte plecat peste hotare, iar peste 12.000 de copii au ambii părinţi plecaţi. Practic, prin eliminarea vacanţei, peste 65.000 de copii nu îşi vor mai vedea părinţii de Paşti în 2024”,  se mai arată în comunicat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si