Schimbări în Moldova. Parlamentul de la Chișinău a adoptat legea prin care limba română devine oficială în Republica Moldova.

Potrivit agora.md, deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede substituirea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba maternă” și „limba de stat”, cu sintagma „ limba română ”. Proiectul de lege a fost votat de 58 de deputați.

Citește și: Edu.ro Barem Română simulare Evaluare Națională 2023. Cum se rezolvă corect subiectele la Limba și Literatura Română?

„E un vot care a întârziat”

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au protestat cu pancarte pe care era scris „Poporul este suveran, PAS-ul este tiran”.

Opus comuniștilor, după ce au aprobat proiectul de lege, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au scandat „Bravo”.

„E un vot care a întârziat", a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă- wowbiz.ro

Citește și: Subiecte Română simulare Evaluare Națională 2023. Cum arată subiectele din acest an? Tot ce trebuie să știe candidații!

La ședința Parlamentului din data de 2 martie, pe agendă s-a adăugat inițiativa care are menirea de a modifica sintagma de la „Limba moldovenească” în „limba română” în toată legislația țării și mai ales în Constituție.

La acea dată, acest subiect a iscat îmbrânceli în tribuna centrală a Legislativului. Unii deputați PAS au încercat să-i împiedice pe comuniști și socialiști să blocheze tribuna.

Citește și: Trei moldoveni au fost arestați după ce au reușit să cloneze paginile mai multor bănci din România

Legea votată la Chișinău reprezintă efectul unei decizii din 2013 a Curții Constituționale

În decembrie 2013,  Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că textul Declarației de Independență a țării, care prevede că limba de stat este limba română, prevalează în raport cu textul Constituției, care stipulează, la articolul 13, că limba de stat a țării este „limba moldovenească, în baza grafiei latine", potrivit antena3.ro

Citește și: VIDEO- Ziua 373 de război în Ucraina: Putin a convocat Consiliul de Securitate

Chiar dacă în Constituție a rămas scris „limba moldovenească”, a fost stabilit că această exprimare este echivalentă cu limba română.

Marcel Ciolacu: „Se scrie istorie la Chișinău!”

După ce a fost adoptată legea prin care limba română devine oficială în Republica Moldova, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe Facebook.

Citeste si: Oana Ioniță, despre cum i-a spus fiicei sale cine este tatăl ei adevărat. „Ea se aștepta. Ea a simțit tot timpul că Maxim a fost mult mai iubit sau atașat de Florin.”- kfetele.ro

Citeste si: Maria Constantin, dezvăluiri surprinzătoare despre momentele în care a fost înselată chiar în propria casă: ”Era un bun manipulator”- radioimpuls.ro

„Se scrie istorie la Chișinău! Limba română va redeveni limbă oficială în Republica Moldova. Votul de azi din Parlamentul de la Chișinău este o revenire la normalitate, dar și un nou scut pe care societatea din Republica Moldova îl ridică în fața pericolului rusesc.

Citește și: VIDEO- România a bătut recordul secretarilor de stat! A ajuns să aibă în prezent 200 de secretari de stat, de patru ori mai mulți decât în 2010

Îi felicit pe toți parlamentarii care au votat acest proiect de lege extrem de important!  Pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, voi fi la Chișinău și îmi doresc să sărbătorim cu toții această imensă victorie a românismului!", este mesajul transmis de președintele PSD, Marcel Ciolacu.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si