Close sidebar
Close sidebar

Limba română devine limbă oficială în Republica Moldova

„Limba moldovenească” devine „limba română”. Legea ca limba română să devină limbă oficială în Republica Moldova a fost adoptată!

Ana-Maria Costea,

Limba română devine limbă oficială în Republica Moldova

[Sursa foto: Wikimedia Commons/Hot News]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Schimbări în Moldova. Parlamentul de la Chișinău a adoptat legea prin care limba română devine oficială în Republica Moldova.

Potrivit agora.md, deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede substituirea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba maternă” și „limba de stat”, cu sintagma „ limba română ”. Proiectul de lege a fost votat de 58 de deputați.

Citește și: Edu.ro Barem Română simulare Evaluare Națională 2023. Cum se rezolvă corect subiectele la Limba și Literatura Română?

„E un vot care a întârziat”

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au protestat cu pancarte pe care era scris „Poporul este suveran, PAS-ul este tiran”.

Opus comuniștilor, după ce au aprobat proiectul de lege, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au scandat „Bravo”.

„E un vot care a întârziat",

a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Citeste si: Simona Pătruleasa se dedică unor proiecte personale şi se retrage de la pupitrul Stirilor Kanal D- kanald.ro

Citeste si: Povestea uluitoare a Andrei Medintu, afacerista din România care s-a căsătorit cu un milionar indian! A fost îmbrăcată în aur din cap până în picioare la cununia civilă! Imagini spectaculoase din ziua cea mare- wowbiz.ro

Citeste si: Un bărbat aflat într-un bar s-a dus la toaletă și nu s-a mai întors. Familia lui a aflat abia după 57 de ani ce s-a întâmplat cu el- antena3.ro

Citește și: Subiecte Română simulare Evaluare Națională 2023. Cum arată subiectele din acest an? Tot ce trebuie să știe candidații!

La ședința Parlamentului din data de 2 martie, pe agendă s-a adăugat inițiativa care are menirea de a modifica sintagma de la „Limba moldovenească” în „limba română” în toată legislația țării și mai ales în Constituție.

La acea dată, acest subiect a iscat îmbrânceli în tribuna centrală a Legislativului.

Unii deputați PAS au încercat să-i împiedice pe comuniști și socialiști să blocheze tribuna.

Citește și: Trei moldoveni au fost arestați după ce au reușit să cloneze paginile mai multor bănci din România

Legea votată la Chișinău reprezintă efectul unei decizii din 2013 a Curții Constituționale

În decembrie 2013,  Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că textul Declarației de Independență a țării, care prevede că limba de stat este limba română, prevalează în raport cu textul Constituției, care stipulează, la articolul 13, că limba de stat a țării este „limba moldovenească, în baza grafiei latine", potrivit antena3.ro

Citește și: VIDEO- Ziua 373 de război în Ucraina: Putin a convocat Consiliul de Securitate

Chiar dacă în Constituție a rămas scris „limba moldovenească”, a fost stabilit că această exprimare este echivalentă cu limba română.

Marcel Ciolacu: „Se scrie istorie la Chișinău!”

După ce a fost adoptată legea prin care limba română devine oficială în Republica Moldova, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe Facebook.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: De ce a vrut Tora Vasilescu să renunțe la actorie: "A fost ca o predestinare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat aflat într-un bar s-a dus la toaletă și nu s-a mai întors. Familia lui a aflat abia după 57 de ani ce s-a întâmplat cu el- antena3.ro

„Se scrie istorie la Chișinău! Limba română va redeveni limbă oficială în Republica Moldova. Votul de azi din Parlamentul de la Chișinău este o revenire la normalitate, dar și un nou scut pe care societatea din Republica Moldova îl ridică în fața pericolului rusesc.

Citește și: VIDEO- România a bătut recordul secretarilor de stat! A ajuns să aibă în prezent 200 de secretari de stat, de patru ori mai mulți decât în 2010

Îi felicit pe toți parlamentarii care au votat acest proiect de lege extrem de important!  Pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, voi fi la Chișinău și îmi doresc să sărbătorim cu toții această imensă victorie a românismului!", este mesajul transmis de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI