Linia de succesiune. Cine va prelua conducerea Casei Regale
Casa Regala prezinta joi linia de succesiune si precizeaza ca sotii si copiii principeselor nu detin titluri personale, informatiile fiind difuzate pe fondul agravarii starii de sanatate de Regelui Mihai, dar si al scandalului provocat de intentia fostului principe Nicolae de a intra în resedinta din Elvetia pentru a-si vedea bunicul. Conform informatiilor transmise, seful actual al Casei Regale este Regele Mihai, iar mostenitor este principesa Margareta, urmatoarea în linia de succesiune fiind principesa Elena.
"Titlurile Membrilor Casei Regale a Romaniei, precum si Ordinea de Succesiune sunt determinate de Normele Organice ale Casei Regale a Romaniei. Astfel, potrivit acestora, Seful actual al Casei Regale a Romaniei este Majestatea Sa Mihai I, Rege al Romaniei (jure sanguinis). Actualul Mostenitor la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a Romaniei (jure sanguinis), care va fi de acum inainte si va ramane dupa decesul Majestatii Sale Regelui Custode al Coroanei Romaniei (ad personam).
Actualul consort al Mostenitoarei la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Radu, Principe al Romaniei (ad personam)", anunta Casa Regala.
Membrii Casei Regale a Romaniei sunt urmatorii: Alteta Sa Regala Elena, Principesa Romaniei (jure sanguinis); Alteta Sa Regala Sofia, Principesa Romaniei (jure sanguinis); Alteta Sa Regala Maria, Principesa Romaniei (jure sanguinis).
"Sotii si copiii Altetelor Lor Regale Principesele nu detin titluri personale", precizeaza Casa Regala.
'Ordinea de succesiune la tron si la sefia Casei Regale a Romaniei este bazata pe principiul primogeniturii cu preferinta masculina, Normele Organice abrogand astfel principiul salic al primogeniturii masculine absolute, cu excluderea femeilor si a descendentilor lor", mentioneaza Casa Regala.
Practic, in prezent, succesiunea este urmatoarea: 1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei; 2. ASR Principesa Elena a Romaniei; 3.
Elisabeta Karina de Roumanie; 4. ASR Principesa Sofia a Romaniei; 5. Elisabeta Maria Biarneix; 6. ASR Principesa Maria a Romaniei.
Modificari ale acesteia pot fi facute prin decizia sefului Casei Regale a Romaniei.
Casa Regala a transmis, miercuri seara, printr-un comunicat de presa, ca Nicolae Medforth-Mills a avut o tentativa de violare a domiciliului regelui Mihai, la resedinta din Elvetia, unde fostul principe a fortat usa casei, implicand în incident sase persoane, dintre care trei colaboratori ai Casei Regale.
El a agresat fizic si verbal trei persoane, una dintre ele avand rani corporale. În final, fostul principe a fost împiedicat sa forteze intrarea în casa.
Fostul principe Nicolae a spus ca nu întelege "agresivitatea" Casei Regale de a face tot posibilul sa îl împiedice sa îsi vada bunicul.
"Ma întristeaza profund si nu înteleg agresivitatea Casei Regale de a face tot posibilul de a ma împiedica sa îmi vad bunicul si de a-mi discredita imaginea.
Nu voi intra în acest joc murdar", a scris, pe Facebook, fostul principe Nicolae.