Close sidebar
Close sidebar

Lipsa gratuitatii, principalul motiv pentru care femeile evita efectuarea investigatiilor pentru depistarea precoce a cancerului de san, col uterin si ovarian

Medicii de familie considera lipsa gratuitatii drept principalul motiv pentru care femeile evita efectuarea investigatiilor medicale pentru depistarea precoce a cancerului de san, de col uterin si ovarian, iar peste 60 la suta dintre ginecologi sustin ca nivelul scazut de educatie al pacientelor este principala provocare cu care se confrunta in diagnosticarea acestor boli, arata Studiul “Afectiuni oncologice feminine in Romania”, initiat de Coalitia pentru Sanatatea Femeii, intr-un proiect al Fundatiei Renasterea.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Conform cercetarii, peste 89 la suta dintre medici realizeaza sau recomanda femeilor investigatii pentru depistarea precoce a cancerelor, scrie news.ro.

Acelasi studiu reliefeaza, insa, faptul ca 52 la suta dintre romance nu cunosc ce programe sunt disponibile pentru preventia si depistarea in stadiu incipient a cancerelor.

On Romania, cancerul de col uterin are o incidenta de patru ori mai mare decat in tarile Uniunii Europene, arata studiul. De asemenea,  90 la suta dintre femeile incluse in studiu nu au fectuat niciodata un control pentru depistarea cancerului de san. Totodata, 17,6 la suta dintre repondente au facut macar o data un test Babes-Papanicolau, fata de media Uniunii Europene de 70 la suta.

De fapt, acelasi studiu arata ca 25 la suta dintre medici si 72 la suta dintre femei nu au auzit despre existenta unui program national de screening pentru depistarea cancerului decol uterin

“Lipsa informarii si a banilor produc adevarate drame in randul femeilor din Romania.

Studiul initiat de Coalitia Pentru Sanatatea Femeii arata ca multe dintre romance nu stiu ce metode de depistare precoce au la dispozitie si nici la ce specialisti sa apeleze. in aceste conditii, multe dintre femeile care sufera de cancer de san, de col uterin sau ovarian sunt diagnosticate foarte tarziu, cand sansele de vindecare sunt substantial reduse. insa, atat medicii, cat si pacientele evidentiaza aceleasi bariere in ceea ce priveste accesul la programe de screening.
Acesta trebuie sa fie punctul de pornire in implementarea unor campanii de educare cu privire la necesitatea efectuarii de investigatii sau controale medicale periodice, dar si a unor programe care sa faciliteze accesul gratuit la acestea. in acest sens, ne dorim sa colaboram cu autoritatile pentru implementarea unui program national de screening pentru cancerul de san si spre a gasi solutii de promovare eficienta a programului national de screening pentru cancerul de col”
, a spus Mihaela Geoana, presedintele Fundatiei Renasterea.


Cele mai multe dintre femei mentioneaza, potrivit studiului, ca succesul oricarui program de depistare precoce a unei forme de cancer depinde de gratuitatea investigatiilor, de promovarea lui intensa si de disponibilitatea sa la nivel national.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI