Cele mai scumpe picturi Vincent Van Gogh sunt lucrări care au avut o influență surprinzătoare asupra artei din secolul al XIX-lea, datorită culorilor vii și impactului emoțional.

Cine a fost Vincent Van Gogh

Vincent Willem van Gogh s-a născut pe 30 martie 1853 în Țările de Jos și a murit de 29 iulie 1890 în Auvers-sur-Oise. A fost un pictor neerlandez post-impresionist care a realizat opere de artă cu un puternic impact pentru însemnătatea secolului XIX prin culorile folosite și impactul emoțional transmis iubitorilor de artă.

A suferit de boli mintale, care la vârsta de 37 ani l-au dus la sinucidere. 

Citeste si: Caricaturistul Gogu Neagoe, peste 200 de portete în două zile la Sibiu, cu ocazia Zilei Poliţiei Române

Van Gogh a copilărit la Haga, iar apoi a plecat în Anglia, unde a vrut să devină pastor, asemeni tatălui său. Începând cu 1879, a lucrat ca misionar într-o regiune minieră din Belgia. În tot acest timp a început să schițeze oameni pe care îi vedea în comunitatea locală iar în 1885, a pictat prima sa operă de succes,  Mâncătorii de cartofi. În acea perioadă paleta sa de culori conținea tonuri închise.

În martie 1886 s-a mutat la Paris unde i-a descoperit pe impresioniștii francezi. A ajuns la Arles unde a colaborat cu pictorul Paul Gauguin. Van Gogh l-a atacat pe Gauguin cu briciul. Gauguin a reușit să fugă, iar van Gogh și-a tăiat urechea.

S-a internat la spitalul din Saint-Rémy-de-Provence. Pentru că nu era sigur de vindecare, Theo, fratele său, l-a trimis la doctorul Gachet în orașul Auvers-sur-Oise. La 27 iulie van Gogh ieșise din cameră să picteze pe câmp. Acesta s-a împușcat în umăr cu un pistol și s-a stins din viață peste 2 zile.

Portretul Doctorului Gachet este cea mai scumpa pictura a lui Vincent Van Gogh

Portret du Docteur Gachet  a fost vândut în anul 1990 unui colecționar privat care a plătit prețul record de 75 de milioane de dolari la Christie's din New York, făcându-l

astfel cel mai scump tablou van Gogh vândut vreodată.

Opera de artă este remarcabilă printr-o serie de motive: a fost creată în ultimele luni din viața lui Vincent, iar persoana imprimată pe ea servește drept subiect de dezbatere vie.

Citeste si: A început cursul de artă tradițională turcească Ebru la Institutul Yunus Emre din Bucureşti

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme- wowbiz.ro

Vincent Van Gofh s-a adresat lui Theo și i-a spus următoarele: „În primul rând, el este mult mai puțin sănătos decât mine, sau cel puțin la fel de bolnav”.

Opera de artă este una dintre cele mai faimoase și pentru că deține un record ca fiind cea mai scumpă pânză vândută la licitație. Pe data de 15 mai 1990, Portretul Doctorului Gachet a fost achiziționat în trei minute de Rioei Saito, al doilea mare producător japonez de hârtie, pentru 82,5 milioane de dolari SUA.

Recordul rămâne un cuvânt neîntrerupt, pentru că se pare că recent lucrarea a fost cumpărată înapoi lui Christie pentru o optime din prețul său.  

cea mai scumpă pictură a lui van gogh

Cea mai scumpă pictură a lui Vicent van Gogh: Portretul Doctorului Gachet.

Topul celor mai scumpe creatii ale pictorului olandez

Clasamentul începe desigur cu Portretul Doctorului Gachet care este urmat de:

Irise s  (97,5 milioane dolari). Tabloul a fost finalizat în 1889 și este printre ultimele semnate de Vincent van Gogh. Primul proprietar, criticul de artă şi anarhistul Octave Mirbeau, a plătit pentru pictură 300 de euro. În acest moment opera de artă aparține australianului Alan Bond.

Cele mai scumpe creații Van Gogh

Cele mai scumpe creații Van Gogh: Irises

Portrait de l’artiste sans barbe  (90,1 milioane dolari), scos la licitaţie în 1998 şi vândut la suma de 71,5 milioane de dolari. Este primul autoportret semnat de Van Gogh care a reușit să reziste încă din 1886. La fel de cunoscut este autoportretul din 1889, în care apare cu urechea tăiată.

Citeste si: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”- kfetele.ro

Citeste si: Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor doi copii: "Un apartament pentru ei pe credit, dar cu un avans destul de mare, 100 de mii de lire s-au dat atunci"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Cele mai scumpe creații Van Gogh

Cele mai scumpe creații Van Gogh: Portrait de l'artiste sans barbe

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si