Șeful statului a efectuat vizite în Japonia, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Chile, Argentina, Kenya, Tanzania, Cabo Verde, Senegal. Administrația Prezidențială a prezentat aceste vizite ca fiind succese diplomatice, însă românii nu s-au arătat prea încântați și au adus critici dure pentru costuri și pentru faptul că au considerat că destinațiile ar fi mai degrabă turistice.

Vizitele externe ale lui Klaus Iohannis în 2023

Pe 24 februarie, președintele s-a întâlnit la Luxemburg cu prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel, și a participat, în calitate de vorbitor principal, la ediţia inaugurală a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiţii. 

În martie, șeful statului a efectuat vizite de stat în Japonia, Republica Singapore și Emiratele Arabe Unite.

Klaus Iohannis a vizitat Japonia între 6 și 8 martie. Acolo, s-a întâlnit cu Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, cu prim-ministrul Fumio Kishida, dar și cu președinții celor două Camere ale Dietei Naționale a Japoniei.

În Singapore, vizita s-a desfășurat în perioada 9-10 martie și a fost prima vizită la nivel de Președinte al României în această țară, din ultimii 20 de ani. Aici, președintele a avut convorbiri oficiale cu președintele Halimah Yacob și cu prim-ministrul Lee Hsien Loong.

Citește și: Conturi bancare fără comisioane din 2024! Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament

Pe 15 martie, președintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială în Sofia, Bulgaria, la invitația președintelui Rumen Radev.

Între 18 și 21 martie 2023, Iohannis a fost în Emiratele Arabe Unite, la invitația președintelui Emiratelor Arabe Unite, Alteța Sa, Șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În luna aprilie 2023, șeful statului a avut un turneu în Brazilia, Chile și Argentina.

În perioada 18-26 aprilie, Klaus Iohannis a efectuat vizite oficiale în Brazilia, Chile și Argentina, iar, potrivit Administrației Prezidențiale, obiectivul a fost „elansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine şi redinamizarea interacţiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial”. Aceeași sursă a mai menționat că vizita în Brazilia a fost prima la nivel de șef de stat din ultimii 23 de ani, iar cea din Argentina, prima vizită la acest nivel din ultimii 30 de ani.

intalnire

Întâlnire între președintele Klaus Iohannis și omologul său, Macky Sall

[Sursa foto: Facebook/ Klaus Iohannis]

În perioada 18-22 septembrie 2023, președintele României, Klaus Iohannis, a condus delegația României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care a avut loc la New York, SUA.

În octombrie, în perioada 6-9, Klaus Iohannis a efectuat o vizită de stat în Republica Portugheză, la invitația omologului său Marcelo Rebelo de Sousa. 

vizita

Vizită externă a președintelui României, Klaus Iohannis

[Sursa foto: Facebook/ Klaus Iohannis]

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pe 11 octombrie, Iohannis a efectuat o vizită oficială în Ungaria, la invitația președintelui Katalin Novák, prima vizită a unui preşedinte român la Budapesta în ultimii 14 ani. 

„Vizita are loc în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de Preşedintele Katalin Novák la Bucureşti, în septembrie 2022, şi participarea la cel de-al 8-lea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de Preşedintele Românei în septembrie 2023”, explica Administraţia Prezidenţială.

Citește și: Bugetul de stat pe anul 2024 a fost votat în Parlament. Scandal monstru pe banii românilor

În noiembrie 2023, între 14 și 23, președintele României a avut un turneu prezidențial în Africa, în Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal.

Luna aceasta, Klaus Iohannis a participat pe 2 decembrie la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28) de la Dubai.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si