In articol:
Mai multe meserii sunt incluse pe lista "job-urilor aflate pe cale de dispariție". În România, peste câțiva ani, se preconizează că mai multe profesii nu vor mai exista.
Principala cauză a desființări anumitor meserii este, bineînțeles, tehnologia.
Ce meserii nu vor mai exista în viitor?
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Cristian Vasilcoiu, a declarat că parcursul tehnologiei conduce treptat la dispariția unor meserii de pe piața muncii. Mai mult decât atât, secretarul de stat a mărturisit că cetățenii nu ar trebui să se îngrijoreze pentru că evoluția aduce și schimbări în bine.
În timp ce unele meserii precum cea de mecanic din fabrică, cizmar sau vânzător vor fi înlocuite de tehnologie, oamenii vor fi instruiți, în urma capacităților deținute, pentru alte posturi.
"Probabil, în viitorul foarte apropiat, la cum se manifestă lucrurile, anumite meserii care astăzi există nu vor mai exista. În schimb, acei oameni se vor putea califica pentru a face o muncă mai uşoară şi mai bine plătită...
Meserii noi în locul celor vechi
Cristian Vasilcoiu a oferit detalii despre înființarea unor noi meserii care să le înlocuiască pe cele care vor dispărea în câțiva ani. Secretarul de stat a declarat că Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale împreună cu Ministerul Educației vor colabora pentru realizarea unui program special, "ReConnect".
Acest program ar ajuta la identificarea tinerilor care își doresc să muncească și a meseriilor căutate. Apoi, având în vedere abilitățile persoanelor care își caută un loc de muncă, acest program va reforma profesional și îl va pregăti pentru meserii care țin pasul cu tehnologia.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
"La finalul anului 2023, împreună cu Ministerul Educaţiei am reuşit să operaţionalizăm proiectul "ReConnect", proiect care presupune interconectarea bazelor de date de absolvenţi de învăţământ atât universitar, cât şi preuniversitar, cu bazele de date ale Agenţiei Naţionale de Ocupare şi Formare Profesională, astfel încât să vedem, dintre absolvenţii unui an, câţi îşi găsesc de lucru, în ce domenii. Vedem ce alte locuri de muncă se caută pe piaţa forţei de muncă şi pentru care nu există ofertă educaţională, să adaptăm oferta educaţională, dar şi oferta de ocupare, formare şi reformare profesională de "skilling up-skilling", astfel încât să încercăm să ne adaptăm la aceste continue schimbări de pe piaţa forţei de muncă", a declarat Cristian Vasilcoiu, potrivit știripesurse.ro.