Unele schimbări sunt certe cu data de 1 octombrie 2023, în timp ce altele ar putea intra în vigoare tot în octombrie, după ce Guvernul va reuși să treacă prin Parlament noul proiect de lege privind măsurile fiscal-bugetare.

Schimbări de la 1 octombrie 2023. Salariul minim brut pe economie va crește de la 1 octombrie cu 300 de lei, în timp ce salariile minime din construcții, agricultură și industria alimentară au rămas momentan la fel, decizia majorării fiind amânată pentru câteva zile.

Citește și: Măsuri fiscale 2023- 2024. Cine sunt românii care vor da mai mulți bani la stat?

Schimbări de la 1 octombrie 2023. Odată cu creșterea salariului minim, vin însă alte "belele", una dintre ele fiind majorarea semnificativă a amenzilor, inclusiv cele rutiere, care s-ar putea să le dea peste cap bugetele multor români "care calcă strâmb".

Salariul minim net crește cu 83 de lei

De la 1 octombrie,  va intra în vigoare și majorarea salariului minim, care le va aduce un plus salarial nesemnificativ pentru angajați, dar taxe și mai mari pe muncă pentru angajatori. 

Guvernul a aprobat în ședința de joi mărirea cu 10% a salariului minim brut din România, de la 3.000 de lei la 3.300

de lei lunar.

Niciun angajat din România nu va mai putea pleca acasă la sfârșitul lunii cu 2.098 de lei net, adică bani "în mână".

Efecte în lanț ale majorării salariului minim de la 1 octombrie

De majorarea salariului de bază minim de la 1 octombrie 2023 vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați.

Dar, potrivit Ministerului Muncii, vor exista mai multe efecte ale măsurii, care vor afecta alte milioane de cetățeni.

Vor fi afectate mai multe drepturi şi obligaţii:

- determină creşterea contribuţiei pentru persoane cu handicap neincadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78(3));

- modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente/drepturi de proprietate intelectuală întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art.151);

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

- majorarea plafonului în funcţie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligaţia de a plăti contribuţii de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate întrucât aceste plafoane se determină în funcţie de nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice pentru veniturile estimate – (Legea 227/2015-art.145 (1) lit. b);art.180);

- majorarea normelor de venit pentru veniturile din activităţi independente impuse pe baza normelor de venit.

Norma de venit pentru fiecare activitate desfăşurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12. (Legea 227/2015 – art.69(3));

- modificarea salariului de baza minim brut pe ţară determină și creşterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare – art.98).

Punctul de amendă, teoretic mai mare de la 1 octombrie 2023- dar "înghețat" până în 2024

Punctul de amendă este legat prin lege de valoarea salariului minim pe economie. Dacă aceasta din urmă va crește la 3.300 lei, vom vedea majorări și la amenzile de circulație, cu excepția cazului în care Guvernul nu va emite un act normativ special prin care să păstreze punctul de amendă la valoarea actuală.

În acest an valoarea punctului de amendă a fost îngheţată la 145 de lei pentru sancţiunile rutiere, iar măsura este valabilă până la 31 decembrie 2023, după cum s-a stabilit prin Ordonanța de urgență.

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.

După creşterea salariului minim în octombrie la 3.300 de lei, punctul de amendă ar putea urca la 330 lei- cel mai probabil de la 1 ianuarie 2024.

Un exemplu: pentru o banală parcare neregulamentară, sancționată de Poliția Rutieră cu minim 2 puncte de amendă, românii vor scoate din buzunar cel puțin 660 de lei, față de 290 lei în prezent.

Schimbări ale salariului minim din construcții și agricultură, tot din octombrie

O altă măsură care ar putea intra în vigoare în prima jumătate din octombrie 2023 va fi eliminarea unor facilități fiscale (agricultură, construcții și IT):

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

- scutirea de impozit în sectorul IT, agricultură și industria alimentară se va aplica doar pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv obținute din salarii și asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă.
- scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.

Măsura va veni la pachet cu o majorare a salariilor minime din domeniile vizate, peste propunerea anterioară făcută de Guvernul Ciolacu.

După ce, timp de mai mult de o lună, guvernanții au vorbit despre majorarea salariului minim în construcții, agricultură și industria alimentară, joi  dimineață, totul a căzut. Motivul: calculele guvernului au fost greşite.

Până una alta, angajații din cele 3 domenii rămân cu aceleași salarii, iar guvernanții anunță că vor reface toate calculele... Și va urma o nouă ordonanță, de această dată revizuită.

"Noi vorbisem, la nivelul federațiilor și sindicatelor, să mărim salariul în doi pași: la 4.500 și la 4.750 în primăvară. Probabil că această mărire se va face dintr-odată, pentru a acoperi întregul deficit care s-ar fi creat prin eliminarea facilității pe sănătate", a declarat la Kanal D Cristian Erbașu, antreprenor construcții. 

"Am reușit să oprim intrarea în vigoare la 1 octombrie a acestui atentat la veniturile românilor"

Cătălin Drulă, președintele USR, a anunțat vineri că a atacat la Curtea Constituțională proiectul de lege privind majorările de taxe:

“Azi l-am blocat pe Marcel Ciolacu din a crește taxele în România. Am atacat la CCR legea pentru care Ciolacu și-a angajat răspunderea, iar efectul acestui demers este imediat. Am reușit să oprim intrarea în vigoare la 1 octombrie a acestui atentat la veniturile românilor, care muncesc cinstit în această țară.
Cer public judecătorilor CCR- care în trecut au demonstrat înclinații vădite către PSD și PNL- să judece drept și în interesul oamenilor, nu al unei elite politice care i-a pus în funcție.
Sunt 46 de pagini care detaliază toate motivele pentru care Legea lui Ciolacu nu este constituțională. Și zeci de motive pentru care Marcel Ciolacu trebuie trimis înapoi să scrie legi corecte și utile: desființarea pensiilor speciale, de pildă.
Un guvern care se laudă că crește un salariu minim în construcții și agricultură, dar retrage ordonanța de urgență pentru că, de fapt, scădea acel salariu nu trebuie lăsat să administreze țara fără supravegherea din Justiție și, bineînțeles, din Opoziția democratică a României", a declarat liderul Opoziției.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si