Close sidebar
Close sidebar

LIVE TEXT Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I. Bucureștenii stau la coadă la secțiile de votare

Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00. Prezența la vot în timp real

Andreea Stoica,

Alegerile prezidențiale din 2024 în România

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UPDATE: La ora 17:00, prezența la vot a fost de 41,40%.

UPDATE. Presa străină scrie pe larg despre Alegerile din România, punând accentul pe faptul că extrema dreaptă speră să obțină victoria în cele două tururi de scrutin. Detalii aici.

UPDATE ora 16:00- La ora 16:00, prezența la vot a fost de 36.68%.

UPDATE Echipa națională de baschet a României a votat la Luxembrug, la Institutul Național de Limbi Străine din Luxemburg Ville.

Printre ei s-au aflat și tineri care au votat pentru prima dată.

Baschetbaliștii se află în Luxemburg pentru meciul din această seară, de la ora 18:00, în cadrul campaniei de precalificare pentru Campionatul Mondial din 2027.

UPDATE ora 15:00- La ora 15:00, prezența la vot a fost de 32.09%.

UPDATE Ana Birchall, candidatî independentă, a votat.

La ieșirea din secția de vot, Ana Birchall a spus că a votat cu încrederea că „ne facem bine”.

Citește mai multe informații AICI.

UPDATE Bucureștenii stau la coadă la secțiile de votare.

UPDATE George Simion a însoțit-o pe Ilinca, soția sa, la secția de vot. Candidatul AUR a votat sâmbătă, la Roma.

"E timpul să mai schimbăm cursul spre care ne îndreptăm. Și aș îndemna toți românii și din țară și din diaspora, să facă acest gest, să meargă la vot pentru că nu pot ei fura, că am văzut cazuri și vineri și sâmbătă, azi sper să fie cât mai puține. Nu pot ei fura, cât puteți voi vota. Este foarte important", a declarat George Simion.

Citește mai multe informații AICI.

UPDATE ora 14:00- La ora 14:00, prezența la vot a fost de 27.70%.

UPDATE Prezența la vot la ora 13.00 este de 22,25%, ceea ce înseamnă că s-au prezentat deja la urne peste 4 milioane de români. Județele fruntașe, cu prezență mare la vot, de peste 24%, sunt Argeș, Ilfov, Mehedinți, Olt

UP DATE Carmen Iohannis a votat. Prima doamnă a votat la Sibiu, după ce a participat la slujba de duminică. La ieșirea din secția de vot, Carmen Iohannis nu a oferit nicio declarație.

UPDATE Cristian Terheș a votat. Candidatul a spus că votul său s-a îndreptat către un președinte credincios națiunii Române.

Citește mai multe informații AICI

UPDATE ora 13:00- La ora 13:00, prezența la vot a fost de 22.25%.

UPDATE Ilie Bolojan a votat, la Bihor.

Am votat pentru un președinte responsabil, pentru o Românie modernă și europeană, a declarat Ilie Bolojan.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Diana Șoșoacă, al doilea scandal în ziua alegerilor: a amenințat cu bătaia un cetățean în secția de vot. "Boșorog nenorocit!"- antena3.ro

UPDATE: Diana Șoșoacă a făcut un live pe TikTok în timp ce se afla în cabina de vot. În timp ce se afla în direct pe rețeaua de socializare, aceasta și-a scris numele, partidul din care face parte și s-a votat singură.

Citește mai multe informații AICI.

UPDATE: Un român de 100 de ani a votat la o secție din Munchen, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

UPDATE ora 12:00- La ora 12:00, prezența la vot a fost de 16.75%.

UPDATE Traian Băsescu a votat. Fostul președinte a votat împreună cu soția sa la Liceul „Aurel Vlaicu”.

”Eu îi rog să vină la vot, nimic altceva. Şi să opteze pentru ce vor în continuare. Altceva nu am ce să le spun. Mă aștept să vină oamenii să voteze pentru că, de fapt, turul întâi este decisiv la prezidențiale. Practic, aici e finala.(...) Să știți că nu mă duc în Congo, doar am amenințat. Sunt convins că românii vor ieși la vot și vor alege bine, în primul rând că avem opoziție. Că în momentul de față sau de patru ani nu avem opoziție, ceea ce e foarte grav. Ne adaptăm noi la încălzirea globală, darămite unor schimbări politice. Încălzirea globală e inevitabilă, cea politică o pot corecta oamenii cu votul. În ceea ce privește referendumul, este absolut corect să se revină la forma de dinainte de anul 2000, când administrarea Bucureștiului se făcea de către Primăria Generală, iar primarii de sector executau programele stabilite de Consiliul General. Cred că e corect”, a declarat Traian Băsescu.

UPDATE Olguța Vasilescu a votat.

Olguța Vasilescu

UPDATE Elena Lasconi a votat. Candidata USR a fost foarte emoționată.

„Am votat cu încrederea că nimeni nu își va face azi bagajele să plece în altă țară, cu încrederea că 1.116 români nu au murit degeaba în 1989. Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți, nu doar pentru unii. Încă nu tremur foarte tare, dar de ieri a fost așa o presiune pe mine. Toată lumea îmi spunea câte emoții are, nimeni nu se gândea la emoțiile mele”, a declarat Elena Lasconi.

Citește mai multe informații AICI.

UPDATE Mircea Geoană a votat. Candidatul independent îi îndeamnă pe români să aleagă omul pe care îl consideră cel mai competent de pe buletinul de vot.

"Pentru cine nu s-a decis, sper că noaptea a fost un sfetnic bun. Avem de ales între pace și insecuritate, între dezvoltare și stagnare, criza economică bate la ușă. Alegeți cei mai competenți oameni de pe buletinul de vot”, este mesajul transmis de Mircea Geoană, după ce a votat.

UPDATE: Dominic Fritz nu a putut să voteze din cauza dosarului de cetățenie care îi este încă în analiză, însă și-a însoțit colegii la vot. „A ieșit soarele la Timișoara, chiar dacă e încă frig. E un semn bun pentru România și pentru următorii ani.
Sunt încrezător că România va alege un președinte modest, cinstit și care are capacitatea să unească țara. Eu nu am putut încă să votez- dosarul meu de cetățenie e încă în analiză- dar i-am însoțit pe colegii mei până la secția de votare.
Mergeți să votați. Să răsară soarele peste tot.”

 

UPDATE: Kelemen Hunor a votat. Președintele UDMR: „Am votat în armonie totală cu convingerile mele politice şi morale şi am votat vocea raţiunii. Vă îndemn să mergeţi la vot, astăzi este primul tur al alegerilor prezidenţiale şi sunt convins, sper că vom avea un preşedinte care va fi mult mai atent la tot ceea ce doreşte societatea românească. România are nevoie de un preşedinte care este de partea oamenilor, care asigură securitatea, aş putea să spun preşedinte protector, care are capacitatea de a asigura securitatea pentru fiecare om, va reda speranţa pentru fiecare familie şi se va ocupa în primul rând de problemele legate de declinul demogafic fiindcă asta este problema cea mai importantă a României”.

UPDATE ora 11:00- La ora 11:00, prezența la vot a fost de 11.19%.

UPDATE: Emil Boc a spus: „Am votat pentru un lider priceput, care întotdeauna și-a pus țara pe primul loc”. Primarul Clujului în îndeamnă pe oameni, în cadrul unei postări pe pagina de Facebook a PNL, să meargă la vot

UPDATE: Klaus Iohannis a votat. Președintele a mers singur la secția de vot și a trasmis românilor următoarele cuvinte:

„Vă doresc o zi bună și să pofiți la vot”, a transmis Klaus Iohannis.

UPDATE Nicușor Dan a votat. Bucureștii primesc patru buletine de vot dacă aleg să voteze și la referendumul local.

Citește mai multe informații AICI.

UPDATE ora 10:25- Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a votat. Aceasta a spus, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că: „Am votat fără rezerve, fără ezitări, cu toată inima, acasă în Argeș, în Băiculești. Pentru mine primează familia și siguranța ei. Pentru asta am votat astăzi.
Oameni buni, hai la vot! Le recomand argeșenilor să iasă la vot, să aibă încredere într-un om cu familie frumoasă, care nu pozează în ce nu e. Într-un om care a avut o carieră în slujba țării, care știe să fie Președinte din prima zi, pentru noi toți”.

Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Diana Șoșoacă, al doilea scandal în ziua alegerilor: a amenințat cu bătaia un cetățean în secția de vot. "Boșorog nenorocit!"- antena3.ro

UPDATE ora 10:00- La ora 10:00, prezența la vot a fost de 6.43%.

UPDATE Până la această oră, au ieșit la vot peste un milion de români.

UPDATE Marcel Ciolacu a votat. Candidatul PSD, primele declarații după vot: "Am votat pentru o Românie..."

Citește mai multe informații AICI.

UPDATE Nicolae Ciucă a votat. Ce a declarat candidatul PNL? Citește știrea completă AICI.

UPDATE ora 09:00- La ora 09:00, prezența la vot a fost de 3.31%.

UPDATE Incidente în ziua alegerilor prezidențiale 2024. Ce se întâmplă la secțiile de vot, din țară? Până în acest moment, polițiștii au aplicat sancțiuni pentru continuarea propagandei electorale, în mai multe județe din țară. În Dâmbovița, o secție de vot a cuprinsă de flăcări.

Citește mai multe informații AICI.

Astăzi, 24 noiembrie, românii își exercită dreptul democratic de a alege președintele țării. Aproximativ 19 milioane de cetățeni sunt chemați la urne pentru primul tur al alegerilor prezidențiale.

Secțiile de votare din țară s-au deschis la ora 7:00 și vor rămâne deschise până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii programului dacă mai sunt alegători la coadă la ora închiderii.

În diaspora, duminica reprezintă a treia zi de votare, procesul electoral din afara granițelor fiind demarat încă de vineri.

UPDATE ora 08:00- La ora 08:00, prezența la vot a fost de 2,52%.

Prezenta la vot la ora 08:00- Alegeri prezidențiale 2024

[Sursa foto: Captura Roaep.ro]

Prezența la vot în timp real

Prezența la urne este monitorizată constant de către AEP și va fi actualizată în timp real pe parcursul zilei. Datele în timp real se pot consulta pe site-ul prezenta.roaep.ro

Citește și: VIDEO Ce votăm pe 24 noiembrie 2024: Ghidul alegerilor prezidențiale

Candidații la alegerile prezidențiale din 2024

Pe buletinele de vot sunt înscriși 14 candidați, inclusiv lideri ai principalelor partide politice, dar și independenți.

  1. Elena Lasconi – Unirea Salvați România (USR)
  2. George Simion – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
  3. Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat (PSD)
  4. Nicolae Ciucă – Partidul Național Liberal (PNL)
  5. Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
  6. Mircea Geoană – candidat independent
  7. Ana Birchall – candidat independent
  8. Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională
  9. Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
  10. Ludovic Orban – Forța Dreptei (s-a retras din cursa electorală)
  11. Călin Georgescu – candidat independent
  12. Cristian Diaconescu – candidat independent
  13. Cristian-Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român
  14. Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale

Inițial, 25 de persoane și-au exprimat intenția de a candida, însă 11 candidaturi au fost respinse de BEC și CCR.

Citește și: Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024 și unde trebuie să punem ștampila? SPECIMEN BULETIN VOT

Peste 1 milion de tineri votează pentru prima dată

Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), 19.002.912 de cetățeni sunt înscriși în Registrul electoral. Dintre aceștia, peste 1,1 milioane de tineri au dreptul de a vota pentru prima dată la un scrutin prezidențial. Participarea lor ar putea influența semnificativ rezultatele acestui tur.

În țară, au fost organizate 18.968 de secții de votare, iar în diaspora sunt deschise 950 de secții – un număr record. Cele mai multe secții din străinătate se află în Italia și Malta (158), Spania (147) și Regatul Unit (107).

Citește și: Ludovic Orban se retrage din cursa pentru președinție! Cui îi acordă susținerea și ce părere au avut ceilalți candidați la prezidențiale

Cum votezi și ce documente sunt necesare

Alegătorii pot vota fie la secția unde sunt arondați, în baza domiciliului sau reședinței, fie la orice altă secție, dacă nu se află în localitatea de domiciliu, folosind listele suplimentare.

Pentru a vota, cetățenii trebuie să prezinte un act de identitate valabil, cum ar fi:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic sau de serviciu (inclusiv cele electronice);
  • carnetul de serviciu militar (pentru elevii școlilor militare).

Informații despre secția de votare aferentă pot fi obținute pe site-ul AEP, prin introducerea CNP-ului.

Ce înseamnă un vot valid?

Biroul Electoral Central (BEC) precizează că buletinele de vot sunt considerate valide dacă:

  1. ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată clar într-un singur patrulater;
  2. opțiunea alegătorului este evidentă, chiar dacă ștampila depășește limitele patrulaterului;
  3. pe buletin sunt înscrise alte mențiuni, dar ștampila este corect plasată.

Buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 2024

Iată cum arată buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024!

Buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024

[Sursa foto: AEP]

Buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024

[Sursa foto: AEP]

Buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024

[Sursa foto: AEP]

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI