Miniștrii guvernului PSD au dat pe 14 iunie proba competenței în comisii. Cabinetul Ciolacu nu este susținut și de UDMR care a fost lăsat în opoziție.

Votul privind învestirea noului guvern ar urma să aibă loc joi, de la ora 12:00. 

UPDATE- Mircea Fechet a primit aviz favorabil, cu 35 de voturi „pentru”, opt „împotrivă” și două abțineri, în comisiile reunite ale Parlamentului pentru funcția de ministru al Mediului. 

UPDATE- Adrian Câciu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Luminiţa Odobescu a primit  aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, din partea comisiilor parlamentare reunite de specialitate.

Cătălin Predoiu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru de Interne din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Predoiu a fost avizat pozitiv de membrii comisiilor cu majoritate de voturi, 4 fiind "împotrivă" şi o "abţinere".

Angel Tîlvăra primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. 

Gabriela Firea a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. 

Alexandru Rafila a primit  aviz favorabil în comisiile reunite ale Parlamentului pentru postul de ministru al Sănătății. 

Raluca Turcan a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Culturii, iar ministrul Rafila este audiat pentru portofoliul de la Sănătate. 

Marius Budăi a primit avizul pozitiv al comisiilor de specialitate pentru Ministerul Muncii.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

UPDATE- Marcel Boloş, aviz favorabil în comisiile parlamentare pentru Ministerul de Finanţe.

”A rămâne fără măsuri suplimentare pe zona de sustenabilitate a finanţelor publice înseamnă o nerespectare a ţintei de deficit, iar asta înseamnă pe cale de consecinţă, regulamentul spune foarte clar privind PNRR, că se suspendă banii europeni. Nu vreau să ajungem în această situaţie în care România să aibă blocaţi banii europeni din cauza procedurii de deficit excesiv”, a arătat el. 

"Primul mare obiectiv pe care l-am fixat pentru sistemul şi pentru domeniul finanţelor publice este legat de predictibilitatea sistemului fiscal. Din acest punct de vedere, aşa cum s-a anunţat şi la nivelul coaliţiei de guvernare, nu se pune problema introducerii unor noi taxe şi impozite, ca să eliminăm aceste întrebări care pot să apară pe parcurs. Desigur, orice modificare care se aduce sistemului fiscal şi mai ales în ceea ce priveşte politica de venituri fiscale ale statului trebuie anunţată din timp, fiindcă România are la nivelul Uniunii Europene un avantaj extraordinar pe care şi l-a câştigat, acela de a avea un sistem fiscal atractiv pentru investitori.

Acest lucru e demonstrat şi în volumul de investiţii străine directe pe care România l-a avut atât în perioada anului 2022, cât şi în anul 2023- şi de aceea predictibilitatea pentru sistemul fiscal este o componentă importantă, alături de utilizarea eficientă a facilităţilor şi deductibilităţilor fiscale. Subliniez acest lucru din punctul de vedere a ceea ce s-a anunţat inclusiv ca obiective la nivelul coaliţiei de guvernare", a mai menţionat Marcel Boloş.

UPDATE- Alina Gheorghiu a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Justiției.  

”E foarte important să reuşim să eficientizăm justiţia ca serviciu public, astfel încât să avem proceduri judiciare şi administrative care să ducă la o reducere a termenelor în litigii, să garanteze accesul efectiv la justiţie al fiecărui cetăţean”, a spus ea.  

”Poate e mult spus să pară prietenoasă justiţia pentru cetăţean dar îmi doresc tare mult să vorbim despre justiţie nu ca despre ceva rece, ca despre o instituţie la care mulţi se raportează cu temere, cu reticenţă, ci la o instituţie care reuşeşte să vină în întâmpinarea fiecăruia atunci când avem probleme”, a mai spus Alina Gorghiu. 

Citește și: Decizie de ultimă oră: UDMR iese de la Guvernare. Anunțul făcut de Kelemen Hunor

UPDATE-  Ligia Deca a afirmat, miercuri, în cadrul audierilor pentru reconfirmarea în funcție a Cabinetului Colacu, că salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare s-a triplat din luna decembrie 2016.  

“Aş face o raportare la un moment de dinaintea adoptării legii salarizării unitare care este încă în vigoare. Dacă raportăm la luna decembrie 2016 salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a crescut de trei ori. S-a triplat. În decembrie 2016 salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a fost 1.687 de lei brut. Anul acesta, până la ordonanţa de urgenţă emisă zilele trecute era 4.038 de lei brut. Acum, de la 1 iunie, salariul se majorează şi ajunge la 5.398 de lei brut.

Citește și: Nicolae Ciucă analizează propunerea lui Bogdan Mateescu pentru Justiție: Un profesionist cu potențial extins

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Trebuie mai mult. Ne dorim mai mult, luptăm pentru mai mult. Însă trebuie să avem în minte evoluţia în ultimii ani a salariilor din învăţământ. Aş reaminti, de asemenea, că dacă facem o raportare pentru a nu ne referi doar la cifre absolute, astăzi, un cadru didactic debutant câştigă minimum 1,79 salarii de bază minime brute pe ţară, faţă de doar 1,34% în 2016. Asta ca să avem şi un indicator obiectiv”, a declarat Ligia Deca.   

Lista miniștrilor și Programul de guvernare au fost depuse în cursul serii de marți la Parlament și în același timp a fost stabilit și calendarul audierilor.

Calendarul audierilor poate fi consultat AICI.

Începe audierea candidaților în fața comisiilor

Începând cu ora 10:00 candidații pentru ministerele Agriculturii, Justiţiei şi Educaţiei vor fi audiați în fața comisiilor de specialitate.

De la ora 11:00, miniştrii de la Dezvoltare, Transporturi şi Energie se vor prezenta în fața comisiilor, urmând ca de la 12:00 să intre cei de la Finanţe, Cercetare şi Economie. 

Candidații propuși pentru Ministerul Muncii şi Ministerul Culturii vor merge în faţa comisiilor de specialitate de la ora 13.00, iar de la 14.00 se vor prezenta cei de la Sănătate, Familie şi Interne.

Citește și: Marcel Ciolacu, apariție alături de miniştrii propuşi în Cabinetul său. Lista a fost votată de PSD

De la ora 15.00, vor fi audiați candidații de la Apărare, Proiecte Europene şi Externe, iar de la 16.00 va fi audiat candidatul pentru Ministerul Mediului.

Votul de învestire pentru Guvernul Ciolacu este programat joi, de la ora 12.00.

Cabinetul propus de Marcel Ciolacu  este format din:

Reprezentanţi PSD

  • Ministerul Transporturilor- Sorin Grindeanu
  • Ministerul Fondurilor Europene- Adrian Câciu
  • Ministerul Agriculturii- Florin Barbu
  • Ministerul Economiei şi Turismului- Radu Oprea
  • Ministerul Apărării- Angel Tîlvăr
  • Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea
  • Ministerul Digitalizării- Bogdan Ivan
  • Ministerul Muncii- Marius Budăi
  • Ministerul Sănătăţii- Alexandru Rafila

Reprezentanţi PNL: 

  • Ministerul Energiei- Sebastian Burduja
  • Ministerul Justiţiei- Alina Gorghiu
  • Ministerul Educaţiei- Ligia Deca
  • Ministerul de Externe- Luminiţa Odobescu
  • Ministerul de Finanţe- Marcel Boloş
  • Ministerul de Interne şi vicepremier- Cătălin Predoiu
  • Ministerul Mediului- Mircea Fechet
  • Ministerul Dezvoltării- Adrian Veştea

Citește și: Decizie de ultimă oră: UDMR iese de la Guvernare. Anunțul făcut de Kelemen Hunor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si