UPDATE- Președintele Klaus Iohannis le-a transmis membrilor Cabinetului Ciolacu să nu piardă din vedere motivul pentru care au depus jurământul: să se străduiască să rezolve problemele României și ale românilor.

„Vă felicit pentru depunerea jurământului şi vă doresc mult succes în noul mandat. Domnule preşedinte al Senatului, domnule preşedinte al CCR, onoraţi parlamentari, cu siguranţă subiectul cel mai discutat şi comentat din ultimele săptămâni a fost ceea ce s-a numit rotaţia premierilor.

Iată că în timp record, fără sincope, cu rezultate foarte bune, această procedură s-a încheiat. Nu este puţin lucru şi este prima dată în România că se întâmplă într-o coaliţie o astfel de mişcare. E important pentru politica românească, România şi pentru români pentru că acest fel de a face politică arată stabilitate, arată seriozitate şi arată că politicienii implicaţi sunt hotărâţi să îşi ia mandatele foarte în serios", a afirmat Klaus Iohannis, joi la Palatul Cotroceni, după ce Guvernul a depus jurământul.

„Vă doresc să nu pierdeţi din vedere pentru ce aţi jurat. Lucrul cel mai important este să vă străduiţi să rezolvaţi problemele României şi ale românilor, doar după aceea problemele legate de formaţiunile politice. Vă doresc tuturor un mandat bun, cu rezultate şi în ansamblul Guvernului o reuşită", a mai spus preşedintele Iohannis. 

UPDATE- Marcel Ciolacu şi miniştrii au ajuns la Palatul Cotroceni pentru a depune jurământul în faţa lui Klaus Iohannis. 

UPDATE  - „Aş dori să mulţumesc colegilor mei care m-au votat, atât din PSD, cât şi din PNL, cât şi de la grupul minorităţilor şi alţi colegi din Parlament. Cred că i-am convins astăzi. Aş dori să mulţumesc şi celor care nu m-au votat. O să încerc să mă ridic la nivelul aşteptărilor atât ale dumneavoastră, cât şi ale românilor, în perioada următoare, un an şi şase luni.

Nu pot realiza acest lucru fără susţinerea dumneavoastră. Vă mulţumesc încă o dată”, a declarat Marcel Ciolacu după vot.

Din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, respectiv 465, au fost prezenţi 411 parlamentari. 385 de voturi valabil exprimate, din care 290 de voturi pentru şi 95 de voturi împotrivă. 

„Potrivit articolului 103, alineatul 3 din Constituţia României, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, minimum 233 de voturi pentru. Ca urmare a faptului că din totalul de 465 de deputaţi şi senatori, 290 au votat pentru acordarea votului de încredere, se constată că este întrunită majoritatea de voturi necesară pentru ca parlamentul să acorde încrederea Guvernului, programul şi listei Guvernului prezentate de Marcel Ciolacu, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru”, a fost anunţul în plenul reunit. 

Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a afirmat că Parlamentul a acordat votul de încredere Guvernului.

„Îl felicit pe domnul prim-ministru şi felicit membrii cabinetului”, a spus Ciucă. 

UPDATE  - Votul pentru învestirea Guvernului Ciolacu s-a încheiat, urmând ca voturile să fie numărate. Pentru învestire sunt necesare 234 de voturi, iar PSD, PNL şi minorităţile naţionale au împreună suficiente, transmite news.ro

UPDATE- Diana Șoșoacă a avut și ea un discurs, la finalul căruia i-a fost tăiat microfonul de președintele de ședință, Nicolae Ciucă.

„De când am venit în Parlament, mă gândeam că mai rău de nu poate. O, dar cât de rău se poate! Eu zic că e bine, pentru că în momentul ăsta sunt foarte liniştită pentru că marea noastră cultură naţională se va culca sănătoasă şi se va trezi moartă”, a spus Diana Şoşoacă. Ea a continuat: ”Sunt foarte liniştită pentru că la Justiţie, fiecare va putea muri pentru sănătatea sa şi pentru că în sfârşit justiţia se va face la orizontală, lingând toate clanţele, nu e nicio problemă.

În sfârşit mă simt în ţara făgăduinţei, în Statele Unite ale Americii, pentru că am înţeles în sfârşit cine a pus acest guvern. Am înţeles, domnule Ciolacu, aţi mulţumit americanilor, vreţi să fiţi egalul americanilor, dar dacă vreţi să fiţi cu pampers, nu aveţi decât”, a spus ea.

UPDATE -  Liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament Varujan Pambuccian a afirmat, în plenul reunit de joi în care va fi votat Cabinetul Ciolacu, că formula PSD-PNL la guvernare „s-a dovedit a fi viabilă”.

UPDATE- Deputatul PNL Florin Roman i-a transmis liderului UDMR că există un proverb: „Atunci când vulpea nu ajunge la struguri, spune că sunt acri”.

Preşedintelui partidului Forţa Dreptei Ludovic Orban, deputatul PNL i-a transmis că îi stă bine ca florăreasă: „Vă stă bine, decât cu spriţul, cum vă ştiau înainte, mai bine cu florile”

El a adăugat că Orban va rămâne în istoria PNL „o florăreasă, un trădător şi un dezertor”.  

UPDATE- Liderul UDMR Kelemen Hunor i-a transmis un mesaj premierului desemnat Marcel Ciolacu. A spus că acesta este un „magician politic extrem de talentat” și l-a sfătuit să aibă grijă să nu se trezească PNL pentru că atunci când liberalii se vor trezi, vor lăsa PSD singur la guvernare.

Președintele Uniunii a avut remarci ironice cu privire la programul de guvernare despre care a zis că a fost luat cu copy/paste: „Nici nu ați depus jurământul și deja mai multe dezirate din programul de guvernare sunt îndeplinite”.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

UPDATE- Nicolae Ciucă a vorbit despre semnificația votului de astăzi.

vot cabinet ciolacu, sedinta guvern, schimbare guvern, marcel ciolacu, premier marcel ciolacu, noul guvern

„Votul de astăzi are câteva semnificaţii importante. Prima dintre acestea este că, prin acest vot asigurăm stabilitatea politică şi de guvernare, într-un context marcat de provocări multiple: sociale, economice, de securitate. România este nu doar într-un spaţiu proxim războiului, dar este ţara membră a Uniunii Europene care are cea mai mare frontieră cu Ucraina. Din acest context extrem de complex şi de sensibil, reiese şi enorma responsabilitate pe care o avem faţă de cetăţenii români, dar şi faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană şi NATO. Dar aş vrea să lămurim un lucru.

Stabilitatea despre care vorbim şi pe care am construit-o noi, ca români, în fiecare zi, nu e sinonimă cu încremenirea într-un proiect. Ea înseamnă, de fapt, baza solidă pentru dezvoltarea României. Şi am să revin asupra acestor premise de dezvoltare sănătoasă a ţării”, a afirmat Nicolae Ciucă, de la tribuna Parlamentului.

El a adăugat că o altă semnificaţie a votului de astăzi este continuarea unei guvernări responsabile şi eficiente pentru România.

UPDATE- Marcel Ciolacu a afirmat, în plenul reunit de joi, la prezentarea programului de guvernare, că va livra ca premier ceea ce a promis pentru dascăli şi îşi asumă responsabilitatea guvernării.

„Vin astăzi în faţa dumneavoastră ca reprezentant al partidului care crede cu toată tăria în puterea oamenilor şi într-o Românie mai bună pentru toţi. O viziune pentru naţiune înseamnă în primul rând să nu uiţi poporul pentru care lucrezi şi pe care îl serveşti! Întreaga lume este zdruncinată de probleme. Vremurile idilice în Europa şi în lume au trecut. Astăzi, vorbim despre o luptă crâncenă pentru supravieţuire a valorilor care au stat la baza societăţii în care trăim.

Economiile suferă, extremismul pune democraţiile sub presiune, iar regimurile autoritare îşi invadează vecinii. În plus, creşterea preţurilor la energie şi la alimente are un impact devastator asupra oamenilor. Toate aceste lucruri au făcut ca tensiunile sociale să crească. Şi am văzut în ultimele săptămâni cum diferite categorii sociale au coborât în stradă. Acestea sunt provocările. Sunt multe şi grele. Însă a fugi de responsabilitate nu este o opţiune pentru mine! Fuga nu este în ADN-ul PSD!”, a afirmat Marcel Ciolacu, în plenul reunit de joi al Camerei şi Senatului.

„Vin astăzi în faţa dumneavoastră să îmi asum un program de guvernare şi o echipă de miniştri cu care să depăşim toate aceste greutăţi!”, a mai adăugat.

UPDATE  - La momentul începerii discursului lui Ciolacu, parlamentarii din Forţa Dreptei, inclusiv liderul partidului, fostul premier Ludovic Orban, au distribuit câte 3 trandafiri roşii şi câte un formular de Adeziune la PSD parlamentarilor din Partidul Naţional Liberal. 

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a reacţionat.

  „Domnul Orban, când aţi fost premier cu PSD vă plăceau trandafirii”, a spus el.

vot cabinet ciolacu, sedinta guvern, schimbare guvern, marcel ciolacu, premier marcel ciolacu, noul guvern

UPDATE  - Premierul desemnat Marcel Ciolacu prezintă programul şi lista Guvernului.

Senatorul Diana Şoşoacă s-a aflat în centrul unei dispute privind minutele alocate pentru discursurile neafiliiaţilor.

Şi-au anunţat prezenţa 418 parlamentari din 465.

La propunerea senatorului Diana  Şoşoacă, a fost păstrat un moment de reculegere în memoria lui Eminescu şi a victimelor din 13-15 iunie 1990

Știre Inițială

Camera Deputaților și Senatul se reunesc joi, în ședință comună, pentru a vota Guvernul propus de Marcel Ciolacu. UDMR a anunțat că va lua parte la ședință, dar că nu va vota nimic.

„Nu va vota acest Cabinet, n-are cum să voteze. Nici nu putem să votăm împotrivă, că nu suntem ipocriţi. Mâine sigur că începe activitatea acest Cabinet, în care sunt oameni cu care am lucrat până azi foarte bine, deci nu se poate nici să votăm, nici să votăm împotrivă, ar fi cam ilogic ce am face. Deci vom fi în sală şi vom spune: <<Prezent, nu votez, aveţi majoritate, spor la treabă!>>”, a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR, potrivit news.ro

Chiar şi aşa, PSD şi PNL au majoritatea necesară pentru învestirea Guvernului.

Şedinţa este programată la ora 12.00.

Ce se va întâmpla joi?

Premierul desemnat de Marcel Ciolacu va prezenta Programul de guvernare și Lista Guvernului, după care vor urma dezbateri. 

La finalul acestora, este programat votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului și a întregii Liste a Guvernului.

Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:

Ministerul Transporturilor- Sorin Grindeanu

Ministerul Fondurilor Europene- Adrian Câciu

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Ministerul Agriculturii- Florin Barbu

Ministerul Economiei şi Turismului- Radu Oprea

Ministerul Apărării- Angel Tîlvăr

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea

Ministerul Digitalizării- Bogdan Ivan

Ministerul Muncii- Marius Budăi

Ministerul Sănătăţii- Alexandru Rafila

Ministerul Energiei- Sebastian Burduja

Ministerul Justiţiei- Alina Gorghiu

Ministerul Educaţiei- Ligia Deca

Ministerul de Externe- Luminiţa Odobescu

Ministerul de Finanţe- Marcel Boloş

Ministerul de Interne şi vicepremier- Cătălin Predoiu

Ministerul Mediului- Mircea Fechet

Ministerul Dezvoltării- Adrian Veştea

Ministerul Culturii- Raluca Turcan

Guvernul propus de Ciolacu are atât membri ai fostului Cabinet, cât şi nume noi.

Majoritatea miniștrilor PSD care rămân în Guvern își păstrează portofoliile, iar în acest fel vor conduce ministerele pe care le-au condus și până acum Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Angel Tîlvar, Marius Budăi și Alexandru Rafila. La PNL, Ligia Deca este singura care rămâne la ministerul pe care l-a condus şi anterior.

Adrian Câciu, Sebastian Burduja, Marcel Boloş şi Cătălin Predoiu, rămân în Guvern, însă vor prelua alte ministere. Predoiu va fi şi vicepremier din partea PNL, iar vicepremier PSD va fi Marian Neacşu.

Audierea candidaţilor în comisiile de specialitate a avut loc, miercuri, iar toţi au fost avizaţi favorabil.

Ce se va întâmpla după exprimarea votului pentru Guvernul Ciolacu?

După ce Guvernul primeşte votul Parlamentului, premierul şi miniştrii vor depune jurământul, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Învestirea Guvernului Ciolacu va finaliza rotativa guvernamentală, o procedură realizată în premieră în România, programată încă din noiembrie 2021.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si