VIDEO- Localnicii și turiștii din Delta Dunării sunt îngroziți, după atacul rușilor de la graniță: „Se aude iarăși! Ține-te bine!”
Locuitorii de la granița României sunt într-o continuă teroare de când bombardamentele Rusiei au ajuns tot mai aproape de țara noastră. Primarul comunei Chilia Veche le-a cerut să nu mai filmeze ororile.
Atacurile rușilor de la granița cu România a băgat spaima, la propriu, în localnicii din Delta Dunării. Marți spre miercuri seară, războiul a fost mai simțit ca niciodată pe teritoriul României.
În miez de noapte, în jurul orei 02:00, oamenii au fost treziți de bubuituri.
Localnicii din Delta Dunării, îngroziți, după ce războiul a ajuns la graniță
„Se aude iarăși! Ține-te bine!”,
au strigat oamenii disperați din Chilia Veche. Ei au fost martorii bombardamentului rusesc, iar mai apoi o explozie le-a zguduit casele din temelii.
Șirul exploziilor a băgat teama în oameni care au urmărit totul. Imaginea sumbră, cu flăcări uriașe și nori mari de fum le-a rămas întipărită în minte. Dis-de-dimineață, portul Chilia Nouă fumega, iar locurile bombardate încă ardeau.
După bombardament, ministrul de Externe din Ucraina a susținut că două drone rusești ar fi căzut pe teritoriul României. Informația a fost ințial infirmată de către Ministerul Apărării Naționale din România, însă, miercuri, ministrul Angel Tîlvar a mers în Delta Dunării pentru a constata că bucăți dintr-o dronă, posibil rusească a căzut pe malul românesc, în satul Plauru, comuna Ceatalchioi, județul Tulcea.
Primarul din Chilia Veche: „Nu mai postați filmări!”
Timur Alexandru Ciauș, primarul din Chilia Veche, a postat, la scurt timp după atacul din Chilia Nouă, un mesaj în mediul online în care îi îndeamnă pe români să fie calmi.
„Stimați locuitori, după cum bine știți, aseară a avut loc un atac cu drone asupra orașului Chilia Nouă. Vă rog să nu intrați în panică și să nu mai faceți postări, foto și video pe marginea acestui subiect! Noi fiind o țară în NATO suntem în siguranță! ”, a
scris primarul.
Jurnaliștii de la Adevărul l-au contactat pe primar. Acesta a explicat de ce a făcut un astfel de îndemn pe Facebook. El a explicat că filmările din zonă le pot indica rușilor locația pentru apărarea antiaeriană a ucrainenilor și că de aceea oamenii nu ar trebui să filmeze de aproape zonele acelea.
„Oamenii sunt speriați, să se tragă cu antiaeriană la 300 de metri de tine nu e ușor- și să mai vezi și cum bombardează cu drone. Noi, localnicii, suntem oarecum obișnuiți cu sirenele de la sistemul antiaerian, turiștii însă nu. Au venit o zi, două, au văzut ce se întâmplă și au plecat. Cum să nu te panichezi într-o astfel de situație?“, spune primarul Ciauș.