Locul de pe pământ unde fusul orar nu există. Acolo, soarele apune o singură dată pe an. De ce se întâmplă acest lucru
La Polul Nord nu există un fus orar propriu-zis. Soarele stă pe cer 6 luni, iar apoi urmează întunericul. Iată de ce nu există un fus orar la Polul Nord!
Există un singur loc pe Pământ în care nu există fus orar, iar soarele apune doar o dată pe an.
Deși uneori ne putem simția foarte „pe lângă” atunci când cineva ne întreabă ce oră este, ce zi este sau în ce lună ne aflăm, respectăm foarte mult ceasul și fusul orar. Chiar și așa, există oameni care nu țin cont de asta!
Este vorba de Polul Nord, zonă despre care s-a discutat mult de-a lungul anilor.
„La Polul Nord, o bună parte din suprafață este ocean.
Aici ajung rar navele de cercetare sau navele de aprovizionare. Căpitanii își aleg singuri ora. De asemenea, ei pot menține fusurile orare ale țărilor limitrofe sau pot schimba ora în funcție de activitățile navelor”, scrie Scientific American, potrivit UNILAD.
De ce nu există fus orar la Polul Nord?
Fusul orar este determinat de longitudine. La poli se întâlnesc toate meridianele longitudinale, astfel încât nu există un fus orar determinat.
Din cauza înclinației Planetei, soarele dispare sub linia orizontului o dată pe an. Vara, soarele este mereu pe cer, iar cantitatea de lumină o depășește pe cea de la Ecuator. Aici, timpul este stabilit aleatoriu de către cercetători.