Locuri de legenda se dezvaluie pe Valea Slanicului! Muntii de sare, misterul Focului Viu si povestea lacului Mocearu fac din cununa Subcarpatilor un colt de Romanie pitoreasca
Locuri de legenda se dezvaluie pe Valea Slanicului, in nordul judetului Buzau. Muntii de sare, misterul Focului Viu si povestea lacului Mocearu fac din cununa Subcarpatilor un colt de Romanie pitoreasca. George Mihai si Cosmin Ciobanu va invita sa descoperiti, la pas, natura uluitoare si gazdele primitoare. Ati fost aici?
Ca la orice minune, e mai greu de ajuns, asa ca acolo, sus, la Focul Viu, o sa ne insoteasca un om de-al locului, mamaie Olguta. Sarut-mana! Da… Sa traiti! Bine ne-am intalnit, sanatosi. Va multumim ca v-ati facut timp pentru noi astazi. Si eu va multumesc ca ati venit sa ne vizitati locurile natale.
Desi sunt cateva indicatoare, credeti-ma, pentru ca am mai fost aici acum multi ani in urma, n-ajungi usor la Focul Viu daca nu esti insotit de cineva de-al locului. Pe puntea asta, trecem apa… Ce apa? Apa Slanicului. Apa Slanicului, si-n sus, catre Focul Viu. Haideti cu noi! Dupa dumneata! Da, poftim, dupa mine…
PE VALEA SLANICULUI
A fost o punte mai mare dar datorita ploilor, a venit apa mare si… Ihim, e bine macar ca nu mergem prin apa! Hai, mama Olguta, ca nu mai pot! Mata cum esti? Eu sunt bine, daca sunt nascuta pe meleagurile astea, sunt foarte bine, nu stiu dumneavoastra cum va simtiti dar eu… Ah, uite o ciuta! Uite ce frumoasa e! Mai avem? Mai avem un pic. Oricum, pe langa spectacularul locului in sine, unde trebuie s-ajungem, si traseul e o frumusete!
Ce bucurie, cand ajungi, in sfarsit, acolo unde trebuie! Da. Haideti pe poteca, mamaie! V-ajuta incaltarile, v-ajuta? M-ajuta, ca am plecat pregatita pentru asa ceva. Eh, mai important e sa te ajute picioarele. Da, dac-ar fi toate sanatoase ca picioarele…
Aici este Focul Viu. Focul Viu. Care ar fi explicatia flacarilor astora care ard aici in cea mai mare parte din an? Se sting foarte rar… E datorita gazului metan dar nu se stie in ce volum, ce cantitate, ce presiune au…
Oamenii simpli, de la tara, inainte, cand n-aveau atata acces la informatie, poate, ce credeau despre flacarile astea, care ardeau aici, pe deal? Ce sa creada? Era ceva obisnuit pentru ei, nu-si imaginau c-ar fi ceva...
FOCUL VIU
In principiu, gazul, cand iese la suprafata, prin frecare cu solul si in contact cu oxigenul, se autoaprinde. Da… Flacarile nu-s mai mari de atat, nu? Nu, nu.
Jumatate de metru, sa zic. Nu sunt mai mari de atat. Seara pare mult mai mare, de la distanta, se vad asa de frumos seara…
E un peisaj splendid, oriunde te-ai uita iar aici cu siguranta poti sa tesi o sumedenie de povesti… Da. In jurul flacarilor astora. Poate, cine stie, chiar sa si campezi, cu ingaduinta proprietarilor, important e sa ajungeti, macar o data-n viata, la un monument al naturii unic in tara.
Da. Si… daca ajungeti cu mamaie Olguta sau cu un alt om de-al locului, puteti sa va bucurati si de cate ceva asa, sanatos, natural, bun… Uite ca n-am carat asta degeaba dupa noi, Mamaie ne-a facut cate-o gogoasa. Cu ce-s astea? Cu branza de vaca, proaspata. Ia si mata una! Si eu una… Le mai incalzim? Da… merg neincalzite. Sarut-mana, mamica, multumesc, o bucurie sa te cunosc si sa m-aduci aici! O bucurie si pentru mine, ca ati venit si dumneavoastra sa ne cunoasteti meleagurile.
Frumuseti nepieritoare! Locurile natale… Plecam cu ele si cu dumneata in gand, sa stii. Va multumesc mult! Sarut-mana, Doamne-ajuta!
Cu adevarat binecuvantata zona aceasta a Buzaului, binecuvantata de Dumnezeu cu bogatii atat in subteran cat si la suprafata. Uite, am ajuns la Lacul Mocearu, un adevarat monument al naturii, uluitor de frumos, o zona incarcata de legende si de povesti, dar care are si case de oaspeti, unde gazdele abia va asteapta, sa va trateze regeste si sa va rasfete asa, mai bine decat la voi acasa. Hai sa mergem!
Deci acolo e Valea Slanicului, Manzalesti… Manzalestiul, aici vine Varteju. Asa… Muntele Magura, care are 1000 si ceva de metri. Chilii… Plaiul Nucului. Si de aici se vede Penteleul. Undeva in fata noastra este Penteleul. Bucurestiul, in linie drepta… cat se poate de aproape. Adica nu stiu daca va despart mai mult de 2 ore si jumatate de rasfatul asta authentic, de-aici, din inima muntilor.
Ce cauta omul care ajunge la Mocearu, la lac? Linistea, in primul rand.
Si, ca ospetie, inseamna masa buna, un pat in care te odihnesti exact ca un bebelus, dupa o baie dintr-asta, care, probabil, are acelasi farmec si daca o faci in creierii noptii, undeva sub clar de luna, nu? Da. Absolut!
Daca o sa va mai puteti misca dupa ce mancati bucatele minunate care se pregatesc aici, la pensiune, e o mare bucurie sa poti sa te relaxezi cateva ceasuri in ciubarul asta cu apa sarata. Aici poti sa faci baie indifferent de anotimp. Da, mai ales iarna. Ati facut si-asta iarna? Da, toata iarna. Da, si la -20, -30, nu are importanta temperatura de afara.
RASFAT IN NATURA
Prieteni, n-aveti niciun motiv sa mai stati acasa si eu zic ca merita sa experimentati si zonele mai putin umblate.] Pe Valea Buzaului, pe Valea Slanicului, uite sus, aici, la lac la Mocearu, v-asteapta Raiul pe Pamant. Doamne-ajuta! Doamne-ajuta! Dam un pic drumul la bulbuci, sa ne rasfatam si noi? Da, imediat!