V-am gasit aici, la ceea ce se cheama Muzeul Instalatorului Roman. Ce vrea sa-nsemne asta? Acesta nu este Muzeul Instalatorului. Nu este dar ne prefacem c-ar fi. Este un muzeul al umorului 100%. Pentru cei care mai pot rade. Ferice de ei- asa cum troneaza chiar aici, pe frontispiciu. Da, este patronul nostrum spiritual, petrileanul Ion D. Sarbu, care spune ca-s fericiti cei ce mai pot inca rade.
Din pacate, aceasta este, totusi, o ploaie, asa ca zic ca putem descoperi povestile care imbraa foarte frumos acest muzeu pe dinafara si mai ales pe cele de dinauntru, inteleg, foarte interesante, chiar acolo. Noi avem aici un protocol. Ne ferim toti cei de aici, din zona, de teroristi. Asa… E plina lumea de teroristi, de aceea protocolul spune ca orice vizitator trebuie controlat foarte bine asa ca desfaceti picioarele si ridicati mainile si… Gata! Am trecut prin scanner, sunt bine? O.K., perfect! Haideti inauntru! Vladut, o sa treci si tu prin asta, sa stii!

Suntem in universul in care nimic nu este ceea ce pare sau nimic nu este doar ceea ce pare. Nu? Exact! Poate ca acesta sa fie si punctul de pornire al acestui muzeu? Ati ghicit! Sunteti fericitul castigator al unui tur gratuity prin acest muzeu, Multumesc! Da, intr-adevar am plecat de la celebrul tablou-manifest al lui Magritte, cu "Aceasta nu este o pipa".

Dupa care, se vede ca e pus ape un tablou, care nu e un tablou, e pus pe un perete care nu e un perete…  Muzeul nu este un muzeu, orasul nu este un oras… Cu siguranta, cel putin nu este un muzeu al instalatorului, asa cum s-ar astepta multi care probabil iau asta ad-literam. E vorba de altfel de instalatii aici. Da, mie imi place, spre deosebire de CNADNR, sa lansez piste false si ma bucur ca intotdeauna sochez adevaratii instalatori, care intra in muzeu.

Ca tot suntem in perioada campaniei electorale, lumea ar spune ca e o instalatie artizanala de facut tuica dar de fapt este o oglinda a alegerilor parlamentare care ne asteapta, in care aici este depozitat poporul, acolo este propaganda, care incalzeste, la fierbere, electoratul. Apoi, prin alegeri, se ajunge la un parlament care, normal, scoate pe partea de jos niste legi… cu care ne alimentam noi, pana la urma, nu? Da. Asta ar fi un soi de alembic al puterii sau al vietii politice, de astazi. Spuneati dumneavoastra ca instalator mai ales in ideea de meserias, de om bun la toate. Sunteti un meseris! Da, stiti… unii mi se adreseaza cu "maestre", altii cu "ba, meseriasule". Accept mai usor a doua formula.

Patinam, asa, catre urmatoarea incapere… Le-ati denumit, sugestiv, in vreun fel sau…? Da, aceasta este o incapere dedicate istoriei artei… Nu este o incapere. Nu este o incapere. Aceasta nu este o incapere pe care o dedic vietii si oamenilor politici, cu acest colt, care nu este al lui Nicolae Ceausescu, asa, si aici, spre exemplu, ca tot ne apropiem de alegerea unui nou parlament, eu déj? am facut alegerile mele. Asta este lista mea, lista lui Barbu. Toti sunt pe locuri eligibile, ma gandesc. Toti sunt in prim plan asa. Iata, o altfel de interpretare.

Casa Poporului, vazuta ca un fel de Arca lui Noe. Da. Mai degraba.

Sunt pregatiti cei care va trec pragul pentru soiul asta d eumor si de interpretare? Nu sunt pregatiti, dar ma ocup eu de fragezirea lor. Am vazut, intai ne treceti prin filtru. Aici… Voiam sa spun ca a intrat zilele trecute un copil in acest muzeu, repede asa, si a iesit si l-am intrebat "De ce te grabesti, ai inteles despre ce-i vorba"? Zice da. Pai si ce vrea sa spuna muzeul asta? Pai, zice, "aici va bateti joc de cei de care trebuie sa va bateti joc." Mi-a placut foarte mult formularea, drept pentru care am si trecut-o pe gard.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Eh, uitati, stiti ca noi avem si o rubrica culinara la Kanal D… AIci vorbim de hrana spirituala, da, hrana pentru suflet, pentru minte… Da. Foarte important sa descoperim inauntru… Proaspete? Sunt proaspete si este o editura tanara, in plina expansiune, de foarte buna calitate, casa de editura care a ales acest loc din muzeu pentru a-si face propria librarie.
Pentru ca le avem, asa, foarte la indemana, aceste abajururi, sa spunem… Aici va aflati in sferele inalte ale caricaturii. Sunt primul care am experimentat caricature sferica in Romania, si astea sunt cateva piese din aceasta expozitie care a fost prezentata la Ankara, in premiera, acum cativa ani.

Ape limpezi mai gasim prin Valea Jiului, optimism? Da, dar imbuteliate. Luata pe bucati, nu era o femeie rea. Da, si eu cred la fel. Aici avem o oglinda-oglinjoara. S-a pus praful pe ea un pic dar… Da, e o oglinda in care nu-i cel mai frumos, cea mai frumoasa. Va multumesc!

Descoperi, asa, la fiecare coltisor si pe fiecare perete, cate ceva care te lasa masca efectiv si nu stii daca sa mergi mai departe sau sa te intorci, ca poate n-ai inteles bine din prima ceva. Da, spre exemplu aici o masa care te poate lasa masca, este o masa de machiaj pentru femei si probabil ca in urma operatiilor care trebuei facute, o femeie ar trebui sa arate precum femeia lui Pablo Picasso. Cu mistria asta, cu siguranta!
Eu lucrez intens la schimbarea paradigmei vaii Jiului, care era numita pe vremuri si acum Valea Plangerii si vreau sa o transform cu umilele mele puteri intr-o vale a raderii.Intotdeauna, romanul a trecut mai usor, cu un zambet, peste orice. Asa ca sa curga de aici, din valea Jiului, catre dumneavoastra, rauri de lacrimi, de ras, de bucurie, si sa v-aduca pe toti aici, la Petrosani…


Mergem mai departe, catre Statiunea Straja

Suntem intr-o zona deosebit de frumoasa si a fost tot timpul o zona frumoasa. Dar daca pentru prima data s-a folosit aceasta sintagma de valea plangerii pe data de 27 aprilie 1922, cand a fost o explozie in Lupeni, la mina Aurelia… unde au murit 82 de mineri, ei, atunci a fost folosita pentru ca au murit asa de multi oameni si au murit in mina. Foarte interesant, acum este folosita din nou aceasta vale a plangerii, pentru ca se inchid minele. Eh, noi incercam sa schimbam aceste lucruri dar este foarte greu.

N-au venit aici niciodata nici americanii, nici englezii sa schimbe ceva, tot cei care ne-am nascut si am crescut aici, in Valea Jiului, incercam sa schimbam ceva. Una din varinate, fara discutie, din alternative, este turismul. Si eu chiar am crezut. Daca in 1996 toata lumea zicea ca se fac disponibilizari dar mineritul va rezista pe veci in valea Jiului, sincer n-am crezut ca o sa reziste si-am zis ca sa fac altceva si-atunci am inceput sa investesc in tursim. Chiar pot sa zic ca am si reusit. In Straja s-a vazut. Daca in '96 erau circa 100 de turisti la sfarsit de saptamana, acum am ajuns ca in perioada de iarna sa fie 3000 de turisti la sfarsit de saptamana, in statiune. Deci daca in '96 eram doua cabane, acum sunt peste 200 de case de vacanta, pensiuni, vile.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Am reusit sa avem pe toate partiile instalatii de facut zapada artificial. Deci asta este un lucru bun, avem aproape 25 de km schiabili in Straja, avem 11 partii, 7 teleskiuri, 2 telescaune, o gondola, deci e un lucru deosebit. SI vrem ca in urmatorul an sa mai montez un telescaun in Straja, in asa fel incat Straja, de ce nu, sa poata deveni Raiul Schiorilor. ANul asta déj? se monteaza un nou telescaun pe partia cea mai veche… Constantinescu, care este partia, putem sa zicem, cea mai aglomerata, cea mai cautata din Straja, care avea un teleski si acum am mai montat un telescaun.

V-ajuta vremea sa aveti un sezon bogat acolo pentru ca, iata, a inceput déj? sa ninga abundant si din cate imi amintesc eu, e unul dintre putinele domenii schiabile din tara unde se poate practica sportul de iarna pana tarziu, spre Paste. Da, deci anul trecut, in 23 Noimebrie a nins si din 28 am deschis sezonul in Straja. SI am avut zapada pana in luna Mai. Din pacate, din Martie vin din ce in ce mai putini turisti.

Sa incheiem spunand ca speram ca in locul minelor de carbine, sa exploatam cum trebuie mina asta de aur care se cheama natura si tot ce a creat Dumnezeu pe Pamant. Si din fericire pentru noi, putem sa spunem ca valea Jiului este o zona deosebit de frumoasa, o zona in care Dumnezeu a dat tot ce trebuie, numai noi trebuie sa punem in valoare.Doamne'ajuta, numai bine! Doamne'ajuta! Va mai asteptam!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si