Close sidebar
Close sidebar

Lovitură dură pentru Guvernul Orban, primită de la CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins sesizarea premierului Orban pe tema conflictului dintre Guvern și Parlament, după depunerea de către PSD a moțiunii de cenzură, susțin surse apropiate CCR.

Razvan Ilie,

Judecătorii CCR repun moțiunea de cenzură a PSD pe masa dezbaterilor din Parlament

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

CCR a anunţat oficial luni că a finalizat deliberările asupra conflictului, iar în cursul zilei de marţi va fi redactată forma finală a minutei.

Potrivit surselor citate, judecătorii au constatat că nu a existat un conflict juridic între Guvern şi Parlament în ceea ce priveşte depunerea moţiunii de cenzură şi au respins, pe fond, sesizarea liberalilor. 

Prin această decizie, care urmează să fie anunțată oficial în cursul zilei de azi, judecătorii CCR repun, practic, moțiunea de cenzură depusă de PSD pe masa dezbaterilor din Parlament. 

Citeste si: Când intră bursele elevilor pe card. Anumite categorii de copii urmează să primească o sumă mai mică. Care este motivul?- kanald.ro

Citeste si: Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:- wowbiz.ro

Citeste si: Ce mesaj i-a transmis Putin lui Donald Trump în ziua reîntoarcerii la Casa Albă și de ce ne privește și pe noi- antena3.ro

Citeste si: Un val de aer rece lovește România. Unde se va înregistra ZERO grade

Conform G4Media, în prima zi de dezbateri, s-a conturat opinia majoritară ca sesizarea guvernului să fie respinsă, problema punându-se dacă judecătorii să intre pe fondul problemei sau să o respingă ca inadmisibilă.

”În Constituție nu se face distincția între sesiune extraordinară și sesiune ordinară, legiuitorul constituant nu exclude posibilitatea de a depune o moțiune de cenzură într-o sesiune sau în alta”, au explicat sursele citate una dintre opiniile exprimate în cadrul dezbaterilor.

Care au fost argumentele Guvernului împotriva moțiunii

Guvernul arată, în punctul de vedere transmis Curţii, că depunerea moţiunii de cenzură în sesiune extraordinară încalcă principiul stabilităţii guvernamentale. „Se poate ocoli cu uşurinţă interdicţia ca aceiaşi semnatari să nu poată susţine mai mult de o moţiune de cenzură într-o sesiune parlamentară”, argumentează Executivul.

Moţiunea de cenzură nu a fost votată  în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului din 31 august din lipsă de cvorum.

„Guvernul are nevoie de stabilitate în ce priveşte funcţionarea sa, respectiv de previzibilitate sub aspectul măsurilor sancţionatorii pe care Parlamentul le poate adopta împotriva Guvernului, moţiunea de cenzură aşa cum este aceasta reglementată de art.113 din Constituţie, fiind una dintre acestea. Pe de altă parte, Guvernul are un rol politic care se transpune nu numai în sfera exclusiv executivă, ci şi în relaţie cu celelalte autorităţi publice, din care hotărâtoare este acţiunea sa în relaţia cu puterea legiuitoare, prin conlucrarea cu Parlamentul, cu respectarea principiului loialităţii instituţionale atât de către o putere, cât şi de cealaltă.”,

arată Guvernul, în punctul de vedere transmis CCR pentru susţinerea sesizării referitoare la neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI