Casa Națională de Pensii a stabilit recent modelul deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.

Recalculare pensii 2024. Cum arată deciziile de recalculare?

Ordinul emis de CNPP prevede că deciziile vor fi emise în două exemplare care cuprind în clar numele directorului executiv al Direcției stabiliri și plăți prestații sau ale șefului casei locale, un exemplar fiind comunicat beneficiarului, iar cel de al doilea urmând să fie arhivat la dosarul de pensie.

Citește și: O nouă creștere de pensii, după recalculare. Ce trebuie să facă vârstnicii pentru a beneficia de ea? Nu toți vor primi bani mai mulți: „Termen de șase luni”

Recalcularea pensiilor vine cu creșteri zero sau scăderi pentru aproape 2 mil. pensionari și cu creșteri între 1% și 100% pentru ceilalți 3 milioane de seniori.

Ce se întâmplă cu pensiile scăzute după recalcularea din septembrie 2024

Dacă din recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se păstrează cuantumul avantajos.

Problema este că pensiile cu un cuantum mai mic din septembrie 2024 nu vor beneficia de următoarele indexări anuale.

Cei mai afectați de noua formulă de calcul vor fi românii care au muncit în condiții grele, încadrați până acum în grupele de muncă I și II.

Aceștia ar putea avea pensii înghețate în următorii ani.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Vor avea măriri importante de pensii mai ales românii care au muncit pe salariu minim pe economie.

Creșterea pensiei este cu atât mai mare cu cât seniorii au muncit mai mult peste 25 de ani.

Pensionarii care au minim 35 de ani munciți pot spera la o creștere consistentă de pensii.

Lovitură dură pentru mii de români după primirea deciziilor de recalculare a pensiei.

Lovitură dură pentru mii de români după primirea deciziilor de recalculare a pensiei.

[Sursa foto: PixaBay]

"Au primit decizii de pensionare cu scăderea pensiilor"

Dorina Barcari, expert în pensii și salarizare, spune că sunt mulți pensionari care au primit decizii de micșorare a pensiilor.

Dorina Barcari a precizat ce trebuie să facă pensionarii, în cazul în care primesc o astfel de decizie, potrivit B1 TV.

"Asta înseamnă, că, de fapt, ei acum scad pensiile și le vor mări în septembrie, ca să spună că le măresc pe toate”, a precizat Dorina Barcari.

"Disperarea este maximă. Oamenii sunt la limită"

Expertul în sistemul de pensii spune că lucrurile sunt foarte amestecate. "Deja o serie de pensionari din toată țara au primit decizii de pensionare cu scăderea pensiilor, motivate fiind de așa zise erori de calculare ale funcționarilor, care au creat debite în sarcina lor", a explicat Dorina Barcari. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Chiar azi dimineață m-au sunat vreo 3. Ori asta înseamnă că, de fapt, ei acum scad pensiile și le vor mări, vezi Doamne, în septembrie, ca să vină că le măresc pe toate".

"Vă spun, disperarea este maximă.

Oamenii sunt la limită. E un joc urât. Mulți sunt deja căzuți în stare de depresie, plâng. Eu le-am dictat la foarte mulți contestație prin telefon, să o facă repede. Nu sunt în stare, nu mai sunt psihic în stare să mai facă vreun demers, nu mai pot, sunt sătui, li s-a instalat lehamitea și disperarea, o combinație îngrozitoare, oameni care au muncit, că ăștia nu sunt oameni care au chiulit”, a mai adăugat Barcari, potrivit sursei citate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si