In articol:
- Ce decizie a luat instanța decizia împotriva DSU
- Urmează noi restricţii? Nelu Tătaru anunţă o întrunire a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă
- Se prelungeşte starea de alertă!
- Cum s-a ajuns la carantină în Gornet
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins joi recursul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti de anulare a ordinului şefului DSU privind intrarea în carantină
Curtea de Apel Bucureşti a admis, în data de 4 august, cererea autorităţilor locale din comuna prahoveană Gornet de anulare a ordinului şefului DSU privind intrarea în carantină a satului Gornet.
Ce decizie a luat instanța decizia împotriva DSU
"Respinge excepţiile inadmisibilităţii şi nulităţii recursului formulat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, invocate de recurenta-reclamantă Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Gornet.
Urmează noi restricţii? Nelu Tătaru anunţă o întrunire a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că înaintea şedinţei Executivului de vineri va fi şi o întrunire a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), deoarece trebuie dată o hotărâre de Guvern pentru prelungirea stării de alertă.
Se prelungeşte starea de alertă!
„Înaintea şedinţei de Guvern, fiindcă la şedinţa de Guvern va trebui să dăm şi o hotărâre de Guvern în sensul prelungirii stării de alertă, dacă ea este luată în calcul de CNSU şi domnul premier Ludovic Orban”, a afirmat Nelu Tătaru, joi la Academia Română.
Citeste si: Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari- kanald.ro
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Pe 15 iulie, Guvernul a prelungit starea de alertă, după ce reprezentanţii Executivului anunţaseră că nu vor fi noi restricţii, dar nici noi măsuri de relaxare. Astfel, rămâne obligatorie purtarea măştii în spaţiile închise, magazine, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, dar se menţin şi restricţiile privind restaurantele în spaţii închise, organizarea de mitinguri şi unele evenimente.
Cum s-a ajuns la carantină în Gornet
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a votat pe 22 iulie introducerea în carantină a unui sat din județ, după ce în două săptămâni 15 dintre cei 2300 de localnici au fost confirmaţi cu COVID-19, fiind depăşită rata de 3 infectări la mia de locuitori.
Ulterior, localitatea a solicitat în instanță anularea ordinului prin care satul este introdus în carantină şi cere instanţei să oblige DSU să plătească 500.000 de euro daune morale/daune interese, sumă care ar urma să fie împărţită celor care au fost „prejudiciaţi” prin dispunerea măsurii de carantină.
În documentul citat se motivează că actul administrativ emis de DSU este unul „netemeinic” întrucât în satul Gornet, introdus în carantină, ar exista doar şase persoane infectate cu SARS-Cov-2, nu 15, câte au declarat autorităţile locale atunci când au votat propunerea de carantinare a localităţii.