Pentru românii care sunt pensionari și locuiesc în afara țării există o nouă prevedere legală: certificatul de viaţă- fără care seniorii nu își pot primi pensia!

Citește și: Mesajul important transmis de Ministerul Muncii, pentru pensionarii români. ,,A fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive''

Conform noii legi, pensionarii care nu mai au domiciliul în România trebuie să se prezinte la Casa de Pensii cu o hârtie pentru a nu-și pierde pensia.

Pensionarii români, obligați să transmită certificate de viață către statul român

Unul dintre articolele controversate din noua lege a pensiilor se referă la "certificatele de viață" pe care unii dintre seniorii români trebuie să le trimită Casei de pensii de două ori pe an.

Citește și: Ce modificări au fost aduse legii pensiilor în Senat. Au fost acceptate 43 de amendamente- DOCUMENT

Documentul trebuie să confirme că pensionarul care locuiește în străinătate este încă în viață. Noua legislație a pensiilor cere ca aceasta să fie depusă de două ori pe an, în martie și septembrie, la casele teritoriale de pensii.

În cazul în care pensionarii din diaspora nu respectă termenele de 31 martie și 30 septembrie pentru depunerea acestor documente, plata pensiilor este sistată începând cu luna următoare celei în care nu au depus dovada de viață.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Dacă beneficiarul prezintă certificatul de viață după termenul limită, plata pensiilor va reîncepe de la data suspendării, potrivit TVR Info.

Scandal la adoptarea legii pensiilor

Articolul 98 al noii legi a pensiilor se referă la beneficiarii drepturilor băneşti stabilite de casele teritoriale de pensii, care nu au domiciliul în România, dar care pot opta pentru transferul în străinătate al acestor drepturi. Beneficiarii nerezidenți au obligația să trimită de două ori pe an Casei locale de pensii "un certificat de viaţă".

Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state "au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă", spune legea pensiilor adoptată de Parlament.

Până anul acesta certificatul de viață trebuia depus doar o singură dată pe an. Schimbarea este reflectată în noul statut 360/2023, care reglementează pensiile publice.

"Pretenția ca fiecare beneficiar nerezident să semneze, la fiecare 6 luni, un certificat de viață la consulatele României este absurdă și ar duce la supraaglomerarea acestora. Îi revine statului român sarcina de a se asigura de fluxul informațional referitor la proprii cetățeni nerezidenți pe bază de acorduri interguvernamentale", au criticat articolul de lege parlamentarii USR care au depus un amendament respins la momentul adoptării legii.

Avertisment de la Casa Națională de Pensii

Certificatul de viață este un document care confirmă supraviețuirea beneficiarului și trebuie depus la autoritățile române până la 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an.

Casa Națională de Pensii arată că pensionarul trebuie să semneze hârtia în fața unei autorități legale din statul de domiciliu sau de reședință permanentă, după caz, iar această autoritate trebuie să certifice acest fapt.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Aceste autorități pot include instituții de asigurări sociale/pensii, agenții administrative locale și notari publici aflați sub jurisdicția statului de domiciliu sau de reședință.

Beneficiarul nerezident are obligația de a completa Partea B a Certificatului de viață, în fata unei autorități legale (instituții de asigurări sociale/pensii, autorități administrative locale, notari publici, etc) de pe teritoriul statului de domiciliu/ ședere permanentă.

Autoritatea legală menționată certifică faptul că Partea B a certificatului de viață a fost semnată personal de titularul drepturilor, completând, în acest sens, Partea C a certificatului, scriu reprezentanții CNPP.

În conformitate cu legislația, pensionarul nerezident trebuie să prezinte certificatul de viață din proprie inițiativă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si