Unul dintre articolele controversate din noua lege a pensiilor se referă la "certificatele de viață" pe care unii dintre seniorii români trebuie să le trimită Casei de pensii de două ori pe an.

Citește și: Ce modificări au fost aduse legii pensiilor în Senat. Au fost acceptate 43 de amendamente- DOCUMENT

Articolul 98 al noii legi a pensiilor se referă la beneficiarii drepturilor băneşti stabilite de casele teritoriale de pensii, care nu au domiciliul în România, dar care pot opta pentru transferul în străinătate al acestor

drepturi.

Beneficiarii nerezidenți au obligația să trimită de două ori pe an Casei locale de pensii "un certificat de viaţă".

"Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă", spune legea pensiilor adoptată în Senat.

Pensionarii români, obligați să transmită certificate de viață către statul român

Senatorii din Opoziție au criticat această obligație birocratică impusă de statul român.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

"Pretenția ca fiecare beneficiar nerezident să semneze, la fiecare 6 luni, un certificat de viață la consulatele României este absurdă și ar duce la supraaglomerarea acestora. Îi revine statului român sarcina de a se asigura de fluxul informațional referitor la proprii cetățeni nerezidenți pe bază de acorduri interguvernamentale", spune cei de la USR care au depus un amendament în acest sens.

Amendamentul USR a fost respins în comisiile controlate de PSD și PNL.

Citește și: Ce erori grave au găsit sindicatele în noua lege a pensiilor. "Milioane de români vor fi afectați direct"

În schimb, parlamentarii Puterii au adoptat un amendament la lege care face și mai grea viața seniorilor din afara țării și scutește statul român de orice responsabilitate.

Statul român, scutit de orice efort

Senatorii PSD și PNL au eliminat următorul articol din lege, iar justificarea este halucinantă.

Art 98(6): "în vederea aplicării prevederilor alin. (5), casa teritorială de pensii competentă emite şi transmite, la adresa de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, până la data de 31 decembrie, respectiv 30 iunie, un exemplar al certificatului de viaţă, completat cu detaliile referitoare la beneficiarul nerezident"- articol eliminat din lege

Cum se justifică aleșii Puterii:
"Prin această propunere se urmărește eliminarea costurilor importante pe care CTP-urile (casele teritoriale de pensii) le efectuează cu transmiterea certificatelor de viață beneficiarilor nerezidenți, certificatele de viață urmând a fi transmise de către respectivii beneficiari, semestrial, din propria inițiativă".

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

La formula aceasta propuneri, senatorii PSD și PNL au spus că avut în vedere practica Spaniei care nu se implică în emiterea certificatelor de viață, intrând în sarcina exclusivă a beneficiarilor nerezidenți întocmirea și transmiterea periodică a certificatelor de viață.

 

Modelul unic de certificat de viață se aprobă prin ordin al președintelui CNPP.

Legea pensiilor,  adoptată în regim de urgență în Guvernul României și în  Senat, ajunge luni în Camera Deputaților, unde se va da votul final înainte de trimiterea spre promulgare la președintele Klaus Iohannis. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si