Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, pe numele său întreg Elizabeth Alexandra Mary s-a născut în Mayfair, Londra, la 21 aprilie 1926. A fost primul copil al ducelui și ducesei de York, mai târziu regele George al VI-lea și regina Elisabeta. Tatăl ei a urcat pe tron la abdicarea fratelui său, regele Eduard al VIII-lea, în 1936, astfel ea a devenit moștenitoarea prezumtivă.

Regina Elizabeta a II-a a avut parte de o educație privată, acasă.

Ea și-a asumat sarcini publice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, servind în Serviciul Teritorial Auxiliar. În 1947, s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, un fost prinț al Greciei și Danemarcei, cu care a avut patru copii: Charles, Prinț de Wales, Anne, Prințesă Regală, Andrew, duce de York și Edward, Conte de Wessex.

Ea a fost căsătorită cu Prințul Philip timp de 73 de ani, până la moartea acestuia, la 9 aprilie 2021.

Lucruri mai puțin știute despre Regina Elisabeta a II-a

În 2016, Regina Elisabeta a II-a a devenit cel mai longeviv monarh din lume, odată cu moartea regelui Bhumibol Adulyadej al Thailandei.

Așadar, în 2022, ea a devenit al doilea cel mai longeviv monarh din istoria lumii, după regele Ludovic al XIV-lea, care a preluat tronul la vârsta de patru ani, conform AP.

Ca și ceilalți membri ai Familiei Regale, Regina nu a mers niciodată la o școală publică. Însă, a urmat lecții acasă, cu Margaret, sora ei mai mică.

Citeste si: Anglia în doliu. Ce evenimente au fost amânate ca urmare a decesului Reginei Elisabeta a II-a

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

7 lucruri mai puțin știute despre Regina Elisabeta a II-a

7 lucruri mai puțin știute despre Regina Elisabeta a II-a: A devenit cel mai longeviv monarh din lume, după moartea regelui Bhumibol Adulyadej al Thailandei

Când tatăl ei a murit în februarie 1952, Elizabeth a devenit șef al Commonwealth și regină a șapte țări independente ale Commonwealth-ului: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Pakistan și Ceylon.

Elisabeta a II-a a domnit ca monarh constituțional prin schimbări politice majore, cum ar fi descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea Regatului Unit la Comunitățile Europene, Brexit și decolonizarea Africii. 

Regina a fost nevoită să facă un gest extrem pentru a evita o întâlnire neașteptată cu Nicolae Ceaușescu, în timpul vizitei dictatorului român la Palatul Buckingham, în 1978. Un jurnalist britanic susține că regina ar fi ieșit la plimbare cu câinii în grădinile Palatului, moment în care i-ar fi zărit pe soții Ceaușescu. Dar ca să evite întâlnirea, regina s-ar fi ascuns într-un tufiș.

Chiar dacă a călătorit în foarte multe țări, Elisabeta a II a nu avea pașaport. Nici permis de conducere, deși ea mai conducea mașina din când în când pe proprietățile sale.

Citeste si: Anglia în doliu. Cum își plâng britanicii preaiubita regină. 96 de salve de tun, în memoria Reginei Elisabeta a II-a

Un alt lucru neștiut despre regină este că a condus un camion în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În anul 1976, regina Elisabeta a trimis primul e-mail, în timp ce participa la o demonstrație de tehnologie de rețea la o unitate de cercetare din Malvern, Anglia.

Mesajul a fost transmis prin precursorul internetului modern. Așadar, Regina Elisabeta a II-a este considerată primul șef de stat care a folosit poșta electronică. 

Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață pe 8 septembrie 2022

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Acum, milioane de britanici sunt în doliu, după ce s-a stins din viață suverana care a stat pe tronul Regatului Unit timp de 70 de ani.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

7 lucruri mai puțin știute despre Regina Elisabeta a II-a

7 lucruri mai puțin știute despre Regina Elisabeta a II-a

Regatul Unit este din nou în doliu, în mai puțin de doi ani. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a decedat, după ce Prinţul Philip, soţul ei, a încetat din viaţă, la vârsta de 99 de ani pe 9 aprilie 2021.

Elisabeta a II-a a fost regina a cinsprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.

Citeste si: Prinţul Harry, declarație emoționantă după decesul bunicii sale


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si