Abia după înregistrarea în mod oficial, la forul legislativ, demisia fostului lider al Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban va fi efectivă şi se va putea demara procedura pentru alegerea unui noi preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Citeste si: Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier. Florin Cîțu: "Nu am avansat o propunere de prim-ministru"

Ludovic Orban își dă demisia

Fostul lider PNL şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor inainte de Congresul PNL, precizând că dacă va pierde şefia partidului, se va retrage şi din funcţia deţinută în Parlament. În urma congresului PNL, în data de 27 septembrie, Ludovic Orban a transmis demisia semnată la sediul PNL, către noul președinte al partidului, Florin Cîţu.

Orban susținea atunci că dacă și-ar depune demisia la Parlament, va exista riscul ca PNL să piardă şefia acestei Camere. Acesta le oferea atunci liberalilor, aflați la puterea noii conduceri, să negocieze şi pentru păstrarea acestui post, odată cu negocierile pentru formarea noului Guvern.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Iohannis a semnat decretul! Poliţia Locală poate să dispună ridicarea unei mașini parcate pe domeniul public

Ce prevede Regulamentul Camerei Deputaţilor

Conform Articolului 20 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare.

Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor.

Dacă nici un candidat nu a întrunit, după două tururi, votul majorităţii deputaţilor, se organizează noi tururi de scrutin, în urma cărora va fi declarat preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a obţinut majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului prevăzut la art. 67 din Constituţia României, republicată. Calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor sau cea de membru al Biroului permanent încetează în urma demisiei, a revocării sau a pierderii calităţii de deputat.

Citeste si: Sorin Cîmpeanu: „Resping categoric acea fugă de răspundere din partea unor directori de şcoli care aşteaptă la nivel uniform o decizie centralizată...”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si