Ludovic Orban, anunţ important: "Vom modifica hotărârea privind starea de alertă"
Premierul Ludovic Orban anunţă modificarea hotărârii de Guvern privind starea de alertă pentru a stabili principalele reguli pe perioada campaniei electorale.
UPDATE: Hotărârea de Guvern care modifică starea de urgenţă şi stabileşte regulile pentru campania electorale a fost adoptată
Hotărârea de Guvern prin care sunt stabilite regulile de protecţie sanitară care trebuie respectate în derularea campaniei electorale a fost adoptată în şedinţa de joi seară. Evenimentele electorale desfăşurate în spaţiu închis sunt limitate la două ore, la ele purtând participa maximum 50 de persoane, iar la cele în aer liber pot fi 100 de participanţi, dacă li se asigură o suprafaţă de minimum 4 metri pătraţi de persoană.
"În şedinţa de Guvern din 27 august 2020, în baza recomandărilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă făcute prin Hotărârea numărul 44 din data de 27 august 2020, a fost adoptată Hotărârea de Guvern prin care sunt stabilite regulile de protecţie sanitară ce trebuie respectate în derularea campaniei electorale, pentru reducerea riscului răspândirii noului tip de coronavirus (COVID – 19)", a transmis Grupul de Comunicare Strategică.
Documentul prevede că "purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru candidaţii şi echipele de campanie în timpul evenimentelor/întrunirilor/acţiunilor aferente campaniei electorale".
"Pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor/ întrunirilor în cadrul campaniei electorale, se instituie obligaţia organizatorilor acestora de a asigura, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 71 alin.
a) purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii la evenimente/întruniri;
b) efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spaţiul în care se desfăşoară evenimentele/întrunirile;
c) menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţii la evenimente/întruniri, inclusiv cele desfăşurate pe stradă sau din uşă în uşă;
d) afişarea regulilor de acces şi de protecţie individuală în locuri vizibile în spaţiile în care se desfăşoară evenimentele/întrunirile;
e) limitarea numărului participanţilor la maximum 50, în cazul evenimentelor/întrunirilor desfăşurate în spaţiu închis şi a duratei acestora la maximum 2 ore;
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
f) limitarea numărului participanţilor la maximum 100, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană, în cazul evenimentelor/întrunirilor desfăşurate în aer liber;
g) limitarea numărului persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup la maximum 6, în cazul acţiunilor desfăşurate pe stradă;
h) limitarea numărului persoanelor care compun echipele la maximum 2, în cazul acţiunilor din uşă în uşă;
i) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie materialele de propagandă electorală, înaintea începerii acţiunii;
j) aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2.”, se arată în hotărârea de Guvern.
Anunţul făcut de premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban a anunţat că va fi adoptată modificarea hotărârii de Guvern privind starea de alertă pentru a stabili principalele reguli care trebuie respectate pe perioada campaniei electorale, explicând că evenimentele electorale se vor desfăşura cu maximum 50 de persoane în spaţii închise şi maximum 100 de persoane în spaţii deschise.
Totodată, sunt păstrate regulile de purtare a măştii, de păstrare a distanţei, de dezinfectare."Am solicitarea să luaţi toate măsurile să avem o campanie care să se desfăşoare în conformitate cu legea.(...) Pe lângă responsabilitatea efectivă de asigurare a unei campaniii democratice, trebuie să fiţi implicaţi şi pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară", i-a cerut Orban ministrului de Interne, Marcel Vela.
"Vom adopta modificarea hotărârii de Guvern privind starea de alertă pentru a stabili principalele reguli care trebuie respectate pe perioada campaniei electroale, urmând ca ulterior adoptării hotărâri de Guvern să fie emis ordinul comun al Ministerului Afacerilor Interne, Minsterului Sănătăţii şi Autorităţii Electorale Permanente, cu regulile mai în detaliu", a declarat Orban, la începutul şedinţei de Guvern de joi seară.
El a menţionat că evenimentele electorale se vor desfăşura cu maximum 50 de persoane în spaţii închise şi maximum 100 de persoane în spaţii deschise. La toate evenimentele electorale, participanţii trebuie să respecte regulile de la evenimetele de tip cultural, să păstreze distanţa, să poarte mască, să se dezinfecteze.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Klaus Iohannis, anunţ de ultimă oră privind organizarea alegerilor locale- LIVE
"Va trebui să impunem dezinfecţia mâinilor înainte, pentru toţi susţinătorii candidaţilor, la distruibirea materialelor de campanie astfel încât să nu fie risc de transmitere a virusului. Regula ar trebui să fie cu autoservire sau materiale ar trebui distribuite în ţiplă sau prin poştă", a spus Orban.
El i-a cerut ministrului de Interne, Marcel Vela, să ia măsuri ca această campanie să se desfăşoare conform legii.
"Am solicitarea să luaţi toate măsurile să avem o campanie care să se desfăşoare în conformitate cu legea. Să nu avem încălcări ale legii care să afecteze activitatea în această campanie. Pe lângă responsabilitatea efectivă de asigurare a unei campaniii democratice, trebuie să fiţi implicaţi şi pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Va trebui să faceţi instruire cu personalul din subordine. Sunt convins că veţi fi pregătiţi", a afirmat Orban.
De asemenea, premierul a anunţat că în şedinţa Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) de joi seară vor fi adoptate deciziile privind reluarea activităţilor culturale în spaţii închise şi privind redeschiderea restaurantelor în interior. Acestea urmează să fie transpuse în hotărâre de Guvern până la 1 septembrie, pentru a putea fi emise ordinele privind regulile.
Ludovic Orban a afirmat, la începutul şedinţei de Guvern de joi seară, că va fi adoptată în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă decizia privitoare la deschiderea activităţilor culturale în spaţii închise- spectacole, teatru, concerte, cinematografe.
Citeste si: Restaurantele se redeschid. Care vor fi condițiile. Restricția care îi va nemulțumi pe mulți patroni
"De asemenea, va trebui să adoptăm regulile privind reluarea activităţii pentru restaurante în spaţii închise, restaurante ale hotelurilor, motelurilor, pensiunilor. Hotărârea CNSU va fi transpusă în hotărâre de Guvern până la data de 1 septembrie astfel încât să fie emise ordinele comune privind regulile", a spus Orban.
El a adăugat că în cazul activităţilor culturale ordinul comun al Ministerului Culturii şi Ministerului Sănătăţii trebuie pus în dezbatere publică vineri, iar în cazul restaurantelor va trebui un ordin comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului Economiei şi preşedintelui ANSVSA.
Citeste si: România se află pe o nouă listă roșie: iată ce tară obligă românii să stea 2 săptămâni în carantină
"Va trebui să asigurăm nişte reguli care să reducă la maiximum posibil riscul de răspândire a virusului odată cu aceste activităţi şi sunt convins că reglementări vor fi clare astfel încât să poată fi respectate. Fac un apel la responsabilitatea tuturor instituţiilor, agenţilor economici care îşi vor realua activităţile să fie parteneri cu noi în asigurarea respectării regulilor astfel încât să nu existe o creştere a numărului de infectări", a mai spus Orban.