Close sidebar
Close sidebar

Ludovic Orban și-a depus demisia din funcția de șef al Camerei Deputaților. Cine îi va lua locul

Fostul lider liberal Ludovic Orban a anunţat miercuri că şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Conform deciziei conducerii liberale, interimatul ar urma sa fie deţinut de Florin Roman.

Razvan Ilie,

În urma congresului PNL, în data de 27 septembrie, Ludovic Orban a transmis demisia semnată la sediul PNL, către noul președinte al partidului, Florin Cîţu.

[Sursa foto: Facebook / PNL]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ludovic Orban anunțasee încă de zilele trecute că îşi depune miercuri, la ora 12,00, demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. "Sunt un om de onoare, un om care îşi respectă cuvântul. Îmi voi depune demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi voi face o declaraţie după ce îmi depun demisia", a spus Orban, marţi, la Palatul Parlamentului.

Citeste si: Negocieri pentru formarea Guvernului. Premierul desemnat Dacian Cioloș se întâlnește cu liderii PNL și UDMR

Potrivit unor surse citate de News.ro, mai mulţi liberali din tabăra Cîţu se luptă deja pentru şefia Camerei Deputaţilor, printre ei, Florin Roman, Raluca Turcan şi Robert Sighiartău.

Orban, primele declarații după depunerea demisiei

Fostul lider liberal Ludovic Orban a precizat că demisionează pentru că a anunţat această demisie, pentru că el consideră că pentru a gira astfel de funcţii este necesară legitimitate, dar mai ales pentru că nu mai poate fi părtaş la decizii luate de o conducere instalată cu forţa la conducerea PNL.

Citeste si: Bilanț coronavirus, 13 octombrie. Alte 390 de decese, criza de la ATI tot mai mare

"În urmă cu aproximativ 5 minute mi-am scris demisia şi am înaintat-o către Biroul Permanent şi Secretarul General. Demisionez din mai multe motive, în primul rând pentru că am anunţat această demisie, ca urmare a faptului că eu consider că pentru a gira astfel de funcţii, dacă eşti om de stat, nu o poţi face fără legitimitate, iar legitimitatea este dată de votul cetăţenilor. Atâta timp cât astăzi nu mai sunt preşedintele PNL, consider că nu mai pot avea această funcţie”, a spus el.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

"Îmi voi depune demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor mâine, la ora 12,00, şi voi face o declaraţie după ce îmi depun demisia", a declarat Ludovic Orban

[Sursa foto: Facebook/ PNL]

Ludovic Orban își dă demisia

Fostul lider PNL, Ludovic Orban, şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor încă dinainte de Congresul PNL, precizând că dacă va pierde şefia partidului, se va retrage şi din funcţia deţinută în Parlament.

În urma congresului PNL, în data de 27 septembrie, Ludovic Orban a transmis demisia semnată la sediul PNL, către noul președinte al partidului, Florin Cîţu.

Citeste si: Dacian Cioloș, primele reacții după ce Iohannis l-a desemnat prim-ministru

Orban susținea atunci că dacă și-ar depune demisia la Parlament, va exista riscul ca PNL să piardă şefia acestei Camere. Acesta le oferea atunci liberalilor, aflați la puterea noii conduceri, să negocieze şi pentru păstrarea acestui post, odată cu negocierile pentru formarea noului Guvern.

Citeste si:  Iohannis a semnat decretul! Poliţia Locală poate să dispună ridicarea unei mașini parcate pe domeniul public

Ce prevede Regulamentul Camerei Deputaţilor despre alegerea viitorului șef

Conform Articolului 20 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor.

Dacă nici un candidat nu a întrunit, după două tururi, votul majorităţii deputaţilor, se organizează noi tururi de scrutin, în urma cărora va fi declarat preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a obţinut majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului prevăzut la art. 67 din Constituţia României, republicată. Calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor sau cea de membru al Biroului permanent încetează în urma demisiei, a revocării sau a pierderii calităţii de deputat.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI