Ludovic Orban este propunerea lui Klaus Iohannis pentru funcția de premier al României. Klaus Iohannis a făcut anunțul, joi seară, după terminarea consultărilor.

”După ce m-am consultat cu toate partidele, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou guvern şi să se prezinte în Parlament”, a declarat Iohannis.

Preşedintele a subliniat, însă, că alegerile anticipate sunt prima sa opţiune.

Iohannis a reluat argumentele conform cărora avem un guvern care vrea să schimbe lucrurile şi un PSD care vrea să oprească lucrurile, iar PNL a dorit să aducă îmbunătăţiri alegerilor locale, PSD nu a dorit, a depus moţiune, moţiunea a trecut.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

” Întoarcerea la electorat este soluţia corectă şi satisface nevoia de democraţie în România. Alegerile anticipate sunt prima mea opţiune. Am prezentat partidelor această opţiune, unii au fost părere că este bine, alţii că trebuie să se mai consulte în partid. Este normal şi pot să înţeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuţii interne. Acest lucru sper să se întâmple repede.

”Următorul pas este desemnarea unei persoane care să formeze un nou guvern”, a declarat Iohannis, înainte de a anunţa nominalizarea lui Ludovic Orban.

Guvernul Orban a fost demis miercuri ca urmare a adoptării moţiunii de cenzură iniţiate de PSD, cu 261 de voturi ”pentru”.

Citeste si: Dan Voiculescu îi propune lui Klaus Iohannis să vină cu o surpriză: A treia cale

Ce se întâmplă după căderea Guvernului

Ludovic Orban.  Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în

Parlament.

Citeste si: Preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare la consultări pentru nominalizarea unui premier

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Există și varianta alegerilor anticipate

Ludovic Orban.  Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Citeste si: Arma secretă a lui Ludovic Orban: Obiectivul nostru clar sunt anticipatele; vom purta negocieri cu toate partidele, cu excepția PSD

Ludovic Orban.  Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.

Citeste si: Guvernul Orban a fost demis! Mesajul presedintelui Klaus Iohannis pentru romani

Orban, după consultări: Începând de săptămâna viitoare vom avea un dialog cu toţi partenerii care au fost alături de noi pentru a stabili o strategie comună de declanşare a alegerilor anticipate

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, după consultările de la Cotroceni, că în societate există sprijin pentru alegeri anticipate şi crede că se poate atinge acest obiectiv, care este inclus şi în acordul cu USR. "Începând de săptămâna viitoare vom avea un dialog cu toţi partenerii care au fost alături de noi şi care sunt alături de noi pentru a stabili o strategie comună de declanşare a alegerilor anticipate", a spus el. Orban a menţionat că PNL este în "război total" cu PSD, dar şi că nu e niciun partid care să deţină majoritatea absolută din Parlament.

"Sunt mulţumit de echipa guvernamentală, au avut realizări spectaculoase. Din punctul meu de vedere putem continua în aceeaşi formulă. Luni avem BPN, luăm decizia privind componenţa guvernului şi programul de guvernare", a afirmat Ludovic Orban, joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Citeste si: Ciolacu: În acest moment, PSD şi Pro România au suficientă majoritate de a trece un Guvern în Parlamentul României

El a spus că au discutat despre situaţia în care ne găsim astăzi, reiterând că propunerea PNL pentru funcţia de premier este el.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

"Constituţia e foarte limpede, preşedintele are atributul constituţional de a propune premierul. Nu e niciun partid care să deţină majoritatea absolută din Parlament. Preşedintele decide persoana candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Am studiat prevederile regulamentare", a mai spus Orban.

El a spus că nu are încredere în PSD, dar are încredere în cetăţenii români şi în partenerii din ultima perioadă.

"Cred că se poate ajunge la anticipate. Există suport pentru alegeri anticipate în societate. Cetăţenii vor în Parlament oameni care să îi reprezinte", a susţinut Orban.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si