Conform premierului, în prezent, la ATI sunt internaţi 297 de pacienţi.
Premierul spune că trebuie crescută capacitatea, precizând că problemele legate de lipsa locurilor la ATI sunt determinate de distribuirea cazurilor.
Suprasolicitarea secţiilor ATI apare deoarece distribuţia cazurilor nu este uniformă
Ludovic Orban a mai declarat marţi înainte de a intra la videoconferinţa cu directorii direcţiilor de sănătate publică din ţară, că suprasolicitarea secţiilor ATI apare deoarece distribuţia cazurilor nu este uniformă.
“În total sunt 840 de locuri ATI în spitalele Covid sau suport Covid. Normal că sunt locuri libere din moment ce sunt 297 de persoane în secţiile ATI. Problema este că distribuţia cazurilor nu este uniformă şi atunci apare suprasolicitarea secţiilor de ATI în anumite zone, în anumite judeţe şi aici întotdeauna trebuie să fim pregătiţi să creştem capacitatea, cum e Bucureştiul unde avem deja un plan făcut şi peste tot unde apar astfel de situaţii să identificăm soluţii, gen TIR-urile cu 12 paturi care tratează secţii ATI şi alte soluţii”, a afirmat Ludovic Orban.
Ce spune Marcel Vela?
Pe de altă parte, ministrul de Interne, Marcel Vela, a afirmat luni că sunt locuri la terapie intensivă. De asemenea, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a precizat că atunci când spunem că nu mai sunt locuri la ATI la Bucureşti înseamnă doar că nu mai sunt locuri în spitalele COVID din Capitală.
„Nu ştiu cine v-a spus. Sunt locuri la ATI. Cine a zis că nu sunt locuri la ATI? Nu sunt locuri la ATI? Sunt locuri la ATI”, a explicat Marcel Vela, întrebat despre subiect la Inspectoratul General de Aviaţie al M.A.I.
Anunţul făcut de Raed Arafat
În plus, Raed Arafat a făcut câteva precizări şi a spus că nu mai sunt locuri la terapie intensivă în spitalele pentru coronavirus din Bucureşti.
„Deci când spunem că nu sunt locuri la ATI la Bucureşti înseamnă că în Spitalele COVID din Bucureşti nu mai sunt locuri la ATI. Când Timişoara spune că nu are locuri la ATI, înseamnă că nu are locuri la ATI. Plus, una e situaţia care a fost în starea de urgenţă, una e situaţia care este acum. În starea de urgenţă am avut medici detaşaţi, medici care au lucrat în alte spitale, ca să sprijine structura pentru COVID, o parte din ei s-au întors la locurile lor de muncă.
Deci există locuri, dacă începem să ducem fiecare bolnav şi să îl trimitem în celălalt capăt al ţării”, a explicat Raed Arafat.