Premierul Ludovic Orban a declarat luni, la începutul şedinţei de Guvern, că, prin adoptarea Hotărârii de Guvern instituită deja prin hotărârea Comitetului Naţional pentru situaţii de Urgenţă se continuă starea de alertă, trecându-se la starea de alertă maximă.
”Odată cu adoptarea Hotărârii de Guvern, continuăm practic starea de la alertă instituită prin hotărârea CNSU, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă, la stare de alertă maximă, pentru că legea ne oferă toate pârghiile şi instrumentele pentru a asigura respectarea regulilor pentru a proteja sănătatea şi viaţa oamenilor”, a afirmat prim-ministrul.
Orban a explicat că a convocat şedinţa de Guvern ca urmare a intrării în vigoare a Legii referitoare la instituirea stării de alertă.
”Am luat decizia de a organiza această şedinţă de Guvern pentru a decide instituirea stării de alertă în confiormitatea cu prevecerile Legii 55, care intră în vigoare începând de astăzi. Exista temeiul anterior, stabilit de Ordonanţa 21, dar după intrarea în vigoare a legii, pentru a nu avea niciun fel de comentariu, niciun fel de polemică referitoare la starea de alertă, pentru ca lucurile să fie clare, am luat decizia de a institui starea de aleră prin Hotărâre de Guvern”,
a declarat şeful Executivului, adăugând că anterior a coinvocat Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că mai multe măsuri cuprinse în HG aferente stării de alertă trebuie aprobate la propunerea CNSU.
”Cu cât controlăm mai bine răspândirea virusului, cu atât şansa de a reveni la normalitate este mai mare. Pentru a putea adopta noi măsuri de relaxare de la 1 iunie, trebuie ca în perioada aceasta măsurile pe care le-am adoptat să nu genereze o creştere semnificativă a numărului de persoane infectate. Altfel, nu numai că nu putem lua alte măsuril de relaxare în continuare, ci să revenim asupra unor măsuri de relaxare”, a avertizat prim-ministrul.
Premierul a precizat că amenzile reprezintă ”un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinaţi la o conduită corectă”.
”Orice comportament care nu este corect şi care poate duce la infectarea concetăţenilor noştri trebuie sancţionat. Aşa este normal şi aşa este firesc. Suntem democraţie, dar nu suntem anarhie”, a afirmat Orban.