Mii de pelerini au asteptat in Biserica Mormantului Sfant venirea Luminii Sfinte, considerata cea mai evidenta dintre minunile crestine care se petrec in Biserica Ortodoxa.
 
Patriarhul Ierusalimului a intrat in capela in care se afla mormantul lui Iisus Hristos avand in maini 33 de lumanari neaprinse, acest numar simbolizand varsta pe care o avea Iisus atunci cand a fost rastignit.
 
Sfanta Lumina de la Ierusalim este considerata cea mai clara dovada a dreptei credinte, cea mai evidenta dintre minunile crestine care se petrec in Biserica Ortodoxa.
 
In timpul Vecerniei din Sambata Mare, intre orele 12.30 si 14.30, deasupra Sfantului Mormant se aprinde un foc care se pogoara din cer, manifestandu-se diferit in fiecare an si care in primele minute nu frige, potrivit Patriarhiei Romane.
 
Lumina este adusa credinciosilor de patriarhul Ierusalimului.
 
 
Sfantul Mormant este inspectat inca din Vinerea Mare, imediat dupa Prohod. Cei care fac aceasta verificare, pentru a nu exista nicio banuiala de inscenare, sunt politisti civili, care nu sunt crestini. De obicei, acestia sunt trei: un arab, un turc si un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta incaperea Sfantului Mormant pentru a nu exista vreo sursa de foc.
De asemenea, ii controleaza corporal pe cei care vor patrunde acolo in momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, usa se sigileaza, iar la intrare raman doar gardienii.
 
Dupa slujba, patriarhul Ierusalimului, imbracat doar cu un stihar alb, cu epitrahil si brau, se indreapta spre Sfantul Mormant. El este controlat la intrare de politisti in prezenta martorilor care apartin tuturor confesiunilor.
 
Patriarhul desigileaza intrarea in Mormant si patrunde in "Capela Ingerului", insotit, potrivit traditiei, de un arab de religie islamica. Apoi, intra singur in incaperea propriu-zisa a Mormantului si ingenuncheaza in fata lespedei.
 
Dupa rugaciune, cei prezenti in biserica au adesea prilejul sa observe o lumina precum un fulger, care vine prin cupola aflata deasupra Capelei Sfantului Mormant. Pelerinii compara aceasta lumina cu un glob care se imprastie in mici bucati. Aceasta lumina ajunge pana la lespedea Sfantului Mormant, aprinzand astfel vata presarata deasupra.
 
O delegatie a Patriarhiei Romane condusa de Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, este prezenta la Ierusalim, pentru a aduce in Romania Lumina Sfanta de la biserica Sfantului Mormant.
 
 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si