În creștinism, Lunea Mare (greacă: Megale Deutera) este prima zi din Săptămâna Mare, săptămâna înainte de Paști.

Citeste si: Paştele 2022: Meniu tradiţional românesc. Idei de reţete de drob, ouă roşii, ciorbă şi friptură de miel

Ea este precedată de Duminica Floriilor și urmată de Marțea Mare, fiind a treia zi a Săptămânii Mari la ortodocși după Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor și a doua zi a Săptămânii Mari la catolici după Duminica Floriilor.

Ce reguli trebuie să respecte creștinii

În prima zi din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, slujba este dedicată lui Iosif, care a fost vândut de fraţii săi în Egipt cu 30 de arginţi. Totodată, astăzi începe curățenia de Paște. Locuința trebuie aerisită, pentru a scoate relele acumulate în timpul iernii.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Zodiile care vor cunoaşte fericirea adevărată în curând

Evangheliile prezintă câteva evenimente notabile care au avut loc de fapt în ziua biblică a Lunii Mari. Unele dintre cele mai notabile și ușor de recunoscut evenimente au fost miracolul smochinului blestemat (Matei 21:18-22, Marcu 11:20-26), întrebarea pusă de către preții Templului privind autoritatea lui Isus (Matei 21: 23-27), răsturnarea meselor negustorilor din Templu (Marcu 11:15-19) și diverse parabole în funcție de care Evanghelia este citită.

Tradiții și obiceiuri

În biserici se vor oficia în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioșii îl amintesc pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere. Fiecare zi are o semnificație aparte, în care enoriașii rememorează evenimentele din ultimele zile din viața pământească a Mântuitorului, înainte de Inviere.

În Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paști. Se scoate totul afară, se aerisește fiecare cameră, ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul.

„Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”

Calendar ortodox 2022 aprilie- sărbători

Iată calendarul ortodox pentru luna aprilie 2022!

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

1 V Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Mc. Gherontie (Post. Nu se fac nunți)
2 S Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Sâmbăta a IV-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
3 D Sf. Cuv. Nichita Mărt. și Ilirie (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
Duminica a IV-a din Post (a Sf. Ioan Scărarul; Vindecarea fiului lunatic; Predica de pe munte- Fericirile); Ap. Evrei VI, 13-20; Efeseni V, 8-19; Ev. Marcu IX, 17-32; Matei IV, 25; V, 1-12; glas 8, voscr. 8
4 L Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Post. Nu se fac nunți)
5 M Sf.

Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el (Post. Nu se fac nunți)
6 M † Sf. Sfințit Mc. Irineu, ep. de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul și Platonida (Denia Canonului cel Mare) (Post. Nu se fac nunți)
7 J Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărt., ep. Mitilenei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
8 V Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis; Sf. Ier. Celestin, ep. Romei (Denia Acatistului Bunei Vestiri) (Post. Nu se fac nunți)
9 S Sf. Mc. Eupsihie din Cezareea Capadociei; Sf. Cuv. Vadim (Sâmbăta a V-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
10 D Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
Duminica a V-a din Post (a Cuv. Maria Egipteanca); Ap. Evrei IX, 11-14; Galateni III, 23-29; Ev. Marcu X, 32-45; Luca VII, 36-50; glas 1, voscr. 9
11 L †) Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ep. Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, ep. Pergamului Asiei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
12 M †) Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Vasile Mărt., ep. Pariei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
13 M Sf. Sfințit Mc. Artemon; Sf. Mc. Elefterie Persul (Post. Nu se fac nunți)
14 J †) Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, ep. Romanului; Sf. Ier. Martin Mărt., ep. Romei; Sf. Mc. Tomaida (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
15 V Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent (Post. Nu se fac nunți)
16 S Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia (Sâmbăta lui Lazăr- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
17 D (Denia Sf. și Marii Luni) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
(†) Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica a VI-a din Post- a Floriilor); Ap. Filipeni IV, 4-9; Ev. Ioan XII, 1-18
18 L Sf. și Marea Luni; Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul (Denia Sf. și Marii Marți) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)
19 M Sf. și Marea Marți; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie (Denia Sf. și Marii Miercuri) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)
20 M Sf. și Marea Miercuri; † Sf. Ier. Teotim, ep. Tomisului; Sf. Cuv. Teodor Trihina (Denia Sf. și Marii Joi) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)
21 J Sf. și Marea Joi; Sf. Sfințit Mc. Ianuarie, ep. de Benevent; Sf. Mc. Teodor din Perga; Sf. Mc. Alexandra, împ. (Pomenirea morților- Denia celor 12 Evanghelii, a Sf. și Marii Vineri) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
22 V Sf. și Marea Vineri- Scoaterea Sf. Aer; Sf. Ier. Teodor Sicheotul, ep. Anastasiopolei (Denia Prohodului Domnului, a Sf. și Marii Sâmbete) (Zi aliturgică) (Post negru. Nu se fac nunți)
23 S Sf. și Marea Sâmbătă; Sf. Mc. Valerie (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
24 D (Nu se fac nunți) (†) Învierea Domnului (Sfintele Paști); Ap. Fapte I, 1-8; Ev. Ioan I, 1-17
25 L (†) A doua zi de Paști (Mărturia lui Ioan Botezătorul); †) Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruință; †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului; Sf. Ap. și Ev. Marcu (Nu se fac nunți)
26 M (†) A treia zi de Paști (Drumul spre Emaus); †) Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Stefan si Sava Brancovici, mitropolitii Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Marturisitorul din Maramures (Slujba lor din 24 aprilie este savarsita in a treia zi de Pasti); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, ep. Amasiei; Sf. Cuv. Glafira; † Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă) (Nu se fac nunți)
27 M Sf. Sfințit Mc. Simeon, ruda Domnului, ep. Ierusalimului; Sf. Ap. Zinon, Marcu și Aristarh (Harți. Nu se fac nunți)
28 J Sf. Ap. Iason și Sosipatru; † Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia (Nu se fac nunți)
29 V †) Izvorul Tămăduirii; †) Cinstirea Ic. M. D. Siriaca de la M. Ghighiu; Sf. 9 Mc. din Cizic; Sf. Cuv. Memnon, făcătorul de minuni (Harți. Nu se fac nunți)
30 S Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu, fratele Sf. Ap. și Ev. Ioan; Sf. Ier. Donat, ep. Evriei (Nu se fac nunți)

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si