Celebrul pianist şi compozitor român a murit la vârsta de 95 de ani.

Valentin Gheorghiu a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Steaua României”

Anunțul a fost făcut de mai multe persoane din domeniu, inclusiv de interpretul român de operă Cezar Ouatu.

Citește și: Mădălina Crețan, mărturisiri emoționante la aproape nouă luni de la dispariția rapperului Nosfe în emisiunea „În oglindă" la Kanal D2: „Eu am crezut că este o cădere de calciu, nu m-am gândit nicio secundă la un infarct"

Valentin Gheorghiu - pianist și compozitor

Valentin Gheorghiu - pianist și compozitor

[Sursa foto: Florin Ionescu - Facebook]

Cezar Ouatu: „Am avut onoarea să-l cunosc de mic copil, mergând la concertele sale alături de tatăl meu care ii era prieten la Filarmonica Paul Constantinescu- Ploiesti! Pentru mine, unul dintre cei mai mari pianiști români, dacă nu chiar cel mai mare! Marele maestru, Valentin Gheorghiu, din păcate ne-a părăsit pentru o lume mai bună! Dumnezeu să-l odihnească in pace !!!”, a spus Ouatu.

Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Steaua României” de către preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni, Bucureşti, la 23 mai 2018.

Activitatea impresionantă a pianistului și compozitorului, Valentin Gheorghiu

Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu, una dintre cele mai importante pesonalităţi muzicale româneşti postbelice, cu o impresionantă activitate artistică întinsă pe parcursul a peste şapte decenii, s-a născut la 21 martie 1928, la Galaţi, relatează Agerpres într-un medalion de prezentare.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Mihaela a fost răpusă de o boală nemiloasă. „Prea tânără ai părăsit această lume”

Admis la Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti (1934-1937; 1939-1947), Valentin Gheorghiu i-a avut ca profesori pe Mihail Jora, Constanţa Erbiceanu, Mihail Andricu şi Constantin Brăiloiu. A urmat Conservatorul Naţional de Muzică din Paris (1937-1939), unde a studiat pianul (Lazare Lévy), teorie-solfegiu (Marcelle Meyer) şi armonia (Noël Gallon), potrivit lucrării ''Muzicieni români, compozitori şi muzicologi- lexicon'' (Viorel Cosma, Ed. Muzicală a Uniunii Compozitorilor, Bucureşti, 1970).

Valentin Gheorghiu - pianist și compozitor

Valentin Gheorghiu - pianist și compozitor

[Sursa foto: Florin Ionescu - Facebook]

A debutat, în 1943, ca solist pe scena Ateneului Român, cu concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven, alături de Filarmonica condusă de George Georgescu. A fost organist la Catedrala Catolică "Sf. Iosif" din Bucureşti (1947-1956) şi din 1950, solist concertist al Filarmonicii ''George Enescu'' din Bucureşti.

La prima ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" din 1958, Valentin Gheorghiu a fost distins, împreună cu fratele său, violonistul Ştefan Gheorghiu (1926-2010), cu premiul I pentru interpretarea Sonatei nr. 3 "în caracter popular românesc", în la minor, de George Enescu, potrivit paginii oficiale a Societăţii Internaţionale de Muzică ''Arthur Rubinstein'' din Israel.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Nepotul lui Robert De Niro a murit la doar 19 ani. Tânărul a fost găsit fără suflare în apartamentul de pe Wall Street

A făcut parte din juriile celor mai importante concursuri internaţionale muzicale, între care amintim: Concursul ''George Enescu'' (Bucureşti, 1961, 1996), "Ceaikovski" (Moscova, 1970, 1990), "Chopin" (Varşovia, 1985), "Beethoven" (Viena, 1970, 1989, 1997), "Bayerischerundfunk" (München, 1967, 1970, 1975, 1979, 1981, 1985, 1989, 1991, 1993, 1995), "Maria Callas" (Atena, 1979, 1996), "Arthur Rubinstein" (Tel Aviv, 1993), "Cassagrande" (Terni, 1994), "Concurs de muzică de cameră" (Firenze, 1995), "Liszt" (Weimar, 1996, 2000), "Concurs de muzică de cameră" (Trieste, 1997). A făcut înregistrări la radio şi televiziune, dar şi pentru diverse case de producţie: "Electrecord", "His Master's Voice", "Pathe Marconi", "Deutsche Grammophon", "RCA Tokyo", "Eterna", "Supraphon". Valentin Gheorghiu a cântat în formaţia de cameră ''Trio Bucureşti'', alături de fratele său şi de violoncelistul Radu Aldulescu (1922-2006).

La 26 septembrie 2014, Valentin Gheorghiu a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Preşedinţia României i-a conferit, la 1 decembrie 2000, Ordinul Naţional "Serviciul Credincios"- în grad de Mare Cruce, în semn de apreciere pentru ''contribuţia adusă la progresul şi propăşirea României''. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si