Mafia sangelui. Angajati ai Centrului de Transfuzii din Dolj, prinsi cand iau bani de la familiile bolnavilor
Avem imagini obtinute doar de Stirile Kanal D care arata cum functioneaza mafia singelui. Doi angajati ai Centrului de Transfuzii din Dolj sunt suprinsi ...in flagrant. Anchetatorii ii acuza ca luau bani de la familiile bolnavilor pentru a le da o punga cu sange de care depindea viata persoanelor iubite. In cazul unei familii care nu a platit deznodamantul a fost tragic.
Incalificabile si mai ales INUMANE. Doar astfel poate fi catalogat ce au facut cei doi angajati ai Centrului de Transfuzii din Craiova. Isi deschisesera practic o afacere pe seama disperarii oamenilor. Cum functiona? Angajata de la Registratura si un asistent medical cautau donatori si opreau unitatile de sange recoltate doar pentru cei care plateau.
Sarmizia Fetcu, purtator de cuvant DGA: “Erau astfel pusi in situatia disperata de a cumpara unitatile de sange cu sume cuprinse intre 50 si 100 de lei”.
“Am dat singe, dar zice ca nu aveau grupa lui. Duci donatorii cu orice grupa si spitalul iti da grupa care-i trebuie bolnavului”, spune martorul.
Asa ar fi trebuit sa functioneze normal sistemul. Dar in realitate singele insemna bani iar unii plateau si erau mai apoi plimbati de catre cei doi angajati.
Culmea, suspectii recunosc.
- “Il aveti de doua zile? - Da. - De la cine? - De la un baiat care se milogeste de doua zile sa vina pe aici. - S-a milogit de tine 2 zile pentru ce? - Sa doneze sange, dar nu indeplinea conditiile, i s-a spus sa vina cu donatori, a venit si a doua zi. - Si banii de ce vi i-a lasat? - Mi i-a lasat pe fuga, cum s-a intamplat si astazi”
In ziua flagrantului, asistentul tocmai incasase bani de la un ofiter sub acoperire.
Banii erau marcati iar fapta usor de probat.
Un pacient internat in stare grava la Spitalul de Urgenta din Craiova si-a pierdut viata dupa ce rudele nu au platit.
Daniela Tudor, victim: “Apaream ca as fi donat pentru cineva. Nu pentru tatal dumneavoastra? Nu pentru tatal meu. Pentru cine? Nu stiu, o persoana, un nume, nu imi aduc aminte”.
Acum, cei doi inculpati risca sa fie cercetati si pentru omor califiat. Si cazul de la Craiova nu este singurul. O fosta directoare de la Centrul de Transfuzii din Slobozia a fost condamnata la 11 ani si 8 luni de inchisoare pentru fapte similare care au dus la moartea a 7 persoane.
Autoritatile recunosc ca mai toate centrele de trasfuzii din tara duc lipsa acuta de sange.
Tocmai din acest motiv sunt organizate numeroase campanii de donare. O astfel de campanie a avut loc si in aceasta dimineata la Spitalul Militar din Capitala, unde mai multi soldati au mers sa faca o fapta buna.
lt.col. Florea Vladescu, sef centru transfuzii: "Zilnic sunt cereri si suntem foarte des pusi in situatia in care nu putem acoperi necesarul de sange. Sunt situatii in care pacientii, efectiv, sunt amanati pentru diverse interventii chirurgicale”.
Conform legii, sangele recoltat se distribuie pacientilor potrivit unor reguli bine stabilite. Intaietate au urgentele medicale dispuse de doctorul curant, apoi pacientii care au un nivel mic al hemoglobinei. Abia la urma, sangele ar putea ajunge si la alti pacienti care au nevoie de transfuzie.