Magazinele, închise de la ora 18.00. Când va intra în vigoare această restricție - UPDATE
Restricția cu privire la închiderea magazinelor de la ora 18.00 se va aplica numai în localitățile unde rata de infectare depășește pragul de 6 la mie, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în ședința de joi. În discuțiile anterioare se vorbea de propunerea CNSU pentru aplicarea în localitățile unde incidenţa este cuprinsă între 4 și 6 la mia de locuitori, dar premierul Florin Cîțu a anunțat joi că va fi eliminată această cerință.
Author: Razvan Ilie joi 23 septembrie 2021 , 07:38
UPDATE 12.00. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care a fost crescut pragul de incidență pentru care e valabilă închiderea magazinelor de la ora 18.00 de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori, cu menținerea excepțiilor în vigoare. Toate schimbările anunțate azi de CNSU pot fi văzute aici.
Premierul Florin Cîţu a făcut noi declarații de la Palatul Victoria despre înăsprirea restricțiilor anti-coronavirus, pe măsură ce valul 4 al pandemiei prinde viteză în România.
"Aş vrea să le spun românilor că nu se vor închide magazine la ora 18 la peste 4 la mie, vom elimina această cerinţă, vom merge până la 6 la mie.
Iar propunerea mea, şi sper că aşa a rămas, în zonele care sunt carantinate noaptea cei care au certificat de vaccinare pot să iasă din casă. Nu mi se pare normal, dacă te-ai vaccinat şi ai certificat de vaccinare, să ţi se restricţioneze în vreun fel activitatea, am cerut ca hotărârea CNSU să includă această modificare. Şi copiii între 6 şi 12 ani nu vor mai fi testaţi dacă vor să meargă…peste 3 la mie”, a declarat Florin Cîţu, citat de News.ro.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a reglementat, printr-o hotărâre, măsura ca activităţile economice din anumite domenii să fie închise la ora 18,00 în localităţile unde rata de incidenţă depășește 6 la mia de locuitori, a anunţat prim-ministrul Florin Cîţu.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19 Principalele modificări propuse prin acest proiect de hotărâre vizează:
a) creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
b) creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000
de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare
c) creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.
d) delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.
e) introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul localităților unde incidența cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.
Magazinele, închise la ora 18.00 acolo unde rata de incidență e mai mare de 6 la mie
„Astăzi discutăm o hotărâre CNSU pentru că între 4 la mie şi 6 la mie se închid activităţile economice la ora 18,00 şi atunci trebuie să reglementăm şi acest lucru. Cred că azi dăm hotărârea CNSU şi hotărârea de guvern cred că mâine sau vineri, va fi ceva online”, a precizat premierul Florin Cîţu, miercuri, potrivit Romania TV.
În valurile anterioare ale pandemiei, programul redus al magazinelor a fost criticat din cauza aglomerației produse în prima parte a zilei sau aproape de ora închiderii.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri 7.045 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 130 de persoane au decedat. La ATI sunt internaţi 1.037 de pacienţi cu COVID-19, numărul lor fiind în creştere. 236 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 18 dintre ei fiind la ATI.
„Vom avea o şedinţă de Guvern la prânz pentru a adopta o hotărâre de Guvern care să modifice câteva dintre aceste măsuri.
Primul oraș din România cu carantină de noapte în weekend
Municipiul Timișoara și alte 8 localități vor avea carantină de noapte în weekend, iar Bucovăț și Moravița carantină în toate zilele săptămânii, după ce rata în cele două localități a depășit 7,5 la mia de locuitori. Măsuri anti-Covid sunt și pentru alte localități, scrie Tion.ro.
"În cadrul ședinței de astăzi (miercuri – n.r.), UAT Bucovăț și Moravița au fost trecute pe anexa 1, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 7,5/1000 de locuitori. Municipiul Timișoara, orașul Jimbolia și UAT-urile Dudeștii Noi, Giulvăz, Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc, Pădureni, Sacoșu Turcesc și Parța au fost trecute pe anexa 2, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 4/1000 de locuitori și mai mică de 7,5/1000 de locuitori”, transmit reprezentanții Instituției Prefectului Timiș.
Capitala a intrat în scenariul roșu. Ce restricții sunt în vigoare
Capitala a intrat oficial de astăzi în scenariul roșu, rata de infectare cu noul coronavirus trecând peste pragul de 3 la mia de locuitori. Au intrat în vigoare noi restricții.
În localităţile care au depăşit indicele de infectare de 3 la mie intră în vigoare Hotărârea de Guvern care instituie o serie de norme pentru desfăşurarea activităţilor permise doar cu participarea persoanelor care prezintă certificatul verde COVID.
Este vorba de persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, a celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, sau a persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Certificatul verde COVID-19 va fi necesar pentru accesul în localuri, restaurante, evenimente publice și private, concerte, spectacole, piscine.