Vă prezentăm o rețetă gustoasă si sănătoasă de magiun de prune fără zahar adăugat. Magiunul cu prune este foarte gutos, aromat si poate fi consumat si de cei care nu consuma zahăr din motive medicale sau îl preferă fără zahăr.
Author: Alina Raducu vineri 10 septembrie 2021 , 15:57
Magiunul de prune este un aliment tradiţional românesc şi îmbogăţeşte cu gustul plăcintelor sau diverselor dulcuri care de care mai gustoase. Magiunul de prune este recomandat chiar de nutriţionişti ca având efecte benefice asupra sănătăţii. Are efecte asupra oaselor, dinţilor, sistemului imunitar, nervos, previne constipaţia şi previne apariţia diabetului de tip 2.
Mai întâi spălaţi fructele, îndepărtaţi codiţele şi sâmburii. Pasaţi sau puneţi fructele ca atare într-o cratiţă adâncă, cu capac. Introduceţi vasul la cuptor pentru 6-8 ore, la 160 de grade la temperatură medie.
După care, verificaţi şi amestecaţi o dată pe oră în primele 4 ore, şi din 30 în 30 de minute în următoarele 2 şi din 15 în 15 în următoarele. Puneţi magiunul în borcane şi daţi-l la rece.
Totodată, magiunul de prune nu necesită nici zahăr şi nici conservanţi. Zaharurile şi pectina din fructe sunt suficiente. Totuşi, dacă prunele sunt insuficient de dulci se mai poate adăuga zahăr. Nu mai mult de 50 de grame pentru fiecare kilogram de fruct. Unele gospodine folosesc oţet (1 lingură pentru fiecare kilogram, adăugat în partea finală a procesului de fierbere) sau aspirină. Dar dacă magiunul e fiert suficient, nu are nevoie de nici un conservant.
Însă există şi alte varietăţi cum ar fi cel cu nucă, mai exact 1 kilogram miez de nucă la 10 kg de prune, adăugate la finalul fierberii sau cu rom, 500 ml de rom la 10 kilograme de prune, pe care le adăugați la final.