Mai cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025? Anunțul ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu
Criza politică în care a intrat România după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR, deficitul bugetar peste așteptări, precum și semnele unei crize financiare pentru începutul anului 2025 au ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea statului de a acorda noi majorări de pensii de la 1 ianuarie.
Author: Sorin Negru luni 09 decembrie 2024 , 11:21
"Garanţia că pensiile or să crească şi acum o reprezintă legea pensiilor, care stipulează clar că pensiile se majorează anual, în ianuarie.
Vechile guverne au profitat de faptul că legile nu aveau această prevedere expresă şi nu au majorat pensiile românilor. Aşa s-a întâmplat în 2009, în 2013, în 2020, în 2021", a declarat Simona Bucura Oprescu în direct la România TV.
Potrivit ministrului, s-a reuşit, printr-o negociere inteligentă, să fie elimina pragul de 9,4 din PIB din negocierea PNRR, "care însemna îngheţarea pensiilor până în 2070”.
Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu a cerut tuturor caselor judeţene de pensii urgentarea procesului de recalculare a pensiilor şi virarea banilor către pensionarii care încă nu au primit deciziile de recalculare în baza noii legi care a intrat în vigoare în luna septembrie.
Din cauza unor probleme cu softul, nu s-au putut calcula dosarele noi, dar deja de sărbători, mulţi seniori vor primi şi retroactiv pensiile
Mai sunt bani pentru majorări de pensii?
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a declarat recent că ministerul Finanţelor a scos 6 mld. euro din buffer pentru a ţine cursul valutar stabil la 5 lei. Potrivit ministrului, statul are probleme de finanţare, atât de la bănci cât şi de pe bursă, din cauza situaţiei politice şi a incertitudinii de după alegeri.
După declaraţia lui Marcel Boloş, ministerul Finanţelor a venit cu o serie de clarificări:
”Declaraţia ministrului Marcel Boloş a avut în vedere necesarul de refinanţare al datoriei guvernamentale din lunile octombrie şi noiembrie, de aproximativ 30 miliarde RON (aproximativ 6 miliarde EUR), din care aproximativ 22 miliarde RON pe piaţa internă.
Aceste refinanţări se susţin atât cu sursele împrumutate de pe piaţă internă (în principal licitaţiile organizate pe piaţă interbancară şi emisiunile pentru populaţie), cât şi cu cele contractate de pe piaţa externă, precum şi cu disponibilităţile existente în buffer-ul în valută deţinut de către Ministerul Finanţelor la BNR.
Ministrul a subliniat că instabilitatea politică generează dificultăţi în ceea ce priveşte strategia de împrumuturi pe pieţele externe, pentru asigurarea finanţării deficitului bugetar şi a datoriei publice, întrucât nu poate fi definitivat bugetul pe anul 2025, ce va fi elaborat ţinând cont de traiectoriile bugetare asumate de România prin Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu".