Oamenii care consumă mai mult de 1/2 lingură de ulei de măsline pe zi au o probabilitate mai mică să moară din cauza bolilor de inimă, cancer, boli neurodegenerative (ca Alzheimer-ul) sau boli pulmonare, în comparație cu persoanele care consumă alte grăsimi nesănătoase, arată un nou studiu publicat de webMD.com.

Citeste si: Alimentul minune care te scapă de Alzheimer. Fiecare român îl are în casă

Uleiul de măsline, cheia prelungirii unei vieți sănătoase 

Desigur, nu doar adăugarea de ulei de măsline în dieta zilnică previne moartea din cauza bolilor cardio-vasculare, sunt necesare și alte schimbări ale regimului de viață.

„Trebuie să acordăm atenție calității generale a dietei și stilului de viață și, în concordanță cu rezultatele noastre, secretul constă în adăugarea uleiului de măsline în dietă ca înlocuire a altor grăsimi nesănătoase ”, a spus autorul studiului Marta Guasch-Ferre, cercetător în cadrul departamentului de nutriție de la Harvard T. H. Chan School of Public Health. 

Citeste si: Reţetă de ardei umpluţi cu orez ca în Grecia

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un chinez a câștigat 820.000 de dolari la loterie. Șefii l-au obligat să-și împartă premiul cu colegii de serviciu- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Uleiul de măsline este bogat în antioxidanți sănătoși, polifenoli și vitamine și este o sursă bună de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă.

„Se poate spune că mecanismele legate de proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale uleiului de măsline ar fi putut juca un rol în aceste descoperiri recente”, a mai spus Guasch-Ferre.

Citeste si: VIDEO- Măsline vopsite pe piață. Specialist: Pericol la fiecare pas

Ce date concrete au obținut cercetătorii americani

Pentru studiu, cercetătorii au analizat date despre mai mult de 90.000 de persoane din două studii din SUA (Nurses' Health Study și Health Professionals Follow-Up Study) care nu aveau boli de inimă și cancer când studiul a început în 1990.

Aceste persoane au fost urmărite timp de 28 de ani. La fiecare patru ani, oamenii au fost întrebați cât de des consumă anumite alimente, inclusiv grăsimi precum margarina, untul, maioneza, grăsimea din lactate și uleiul de măsline.

În comparație cu persoanele care nu au consumat niciodată ulei de măsline, cei care consumau mai mult de 1/2 lingură pe zi au avut un risc cu 19% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă, un risc cu 17% mai mic de a muri din cauza cancerului, un risc cu 29% mai mic de a muri din cauza bolilor neurodegenerative și un risc cu 18% mai mic de a muri din cauza unei boli pulmonare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si