Comisia Europeană a trimis notificări statelor membre, inclusiv României, după ce mai multe cazuri de variola maimuței au foat identificate în Spania, la oi și capre. Focarul a fost descoperit la o fermă cu peste 300 de oi și capre din Granada.

Citeste si: Un virus modificat poate ucide celulele canceroase. Descoperire importantă în Marea Britanie

"Spania a notificat inclusiv România acum câteva zile, iar Comisia Europeană a luat măsuri urgente care deja se aplică acolo.

Autoritățile naționale din Spania sunt obligate să asigure un perimetru de trei kilometri în jurul fermei respective, de control practic. Și încă 10 kilometri în afara zonei în așa fel încât virusul acesta să nu poată să iasă din zona respectivă.", spune Alin Mituța, europarlamentar în Comisia de Agricultură.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: România a primit vaccinul împotriva variolei maimuței. Câte doze vor putea fi administrate

"Pericolul este foarte mare pentru că în populații de animale indemne, care nu s-au întâlnit niciodată cu acest virs, din punctul de vedere al protecției specifice, nivelul este inxistent, este zero.

Și atunci întâlnirea cu acest virus poate să determine evoluții de morbiditate maximă. 70, 80, 90% din populația de oi și capre.", a adăugat Nicolae Cioranu, președintele unei Asociații de crescători de ovine.

 

România a primit vaccinul împotriva variolei maimuței. Câte doze vor putea fi administrate

Autoritățile din țara noastră au transmis că România a primit, joi, 15 septembrie 2022, 5.060

de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană.

Citeste si: Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România. Bilanțul infectărilor ajunge la 38 de pacienți

Dozele de vaccin anti-variola maimuței vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Capitală, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile.

Totodată, aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unităţi sanitare judeţene sau de boli infecţioase, la cererea acestora, atunci când situația o impune.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si