In articol:
Comisia Europeană a trimis notificări statelor membre, inclusiv României, după ce mai multe cazuri de variola maimuței au foat identificate în Spania, la oi și capre. Focarul a fost descoperit la o fermă cu peste 300 de oi și capre din Granada.
"Spania a notificat inclusiv România acum câteva zile, iar Comisia Europeană a luat măsuri urgente care deja se aplică acolo. Autoritățile naționale din Spania sunt obligate să asigure un perimetru de trei kilometri în jurul fermei respective, de control practic. Și încă 10 kilometri în afara zonei în așa fel încât virusul acesta să nu poată să iasă din zona respectivă."
Citeste si: România a primit vaccinul împotriva variolei maimuței. Câte doze vor putea fi administrate
"Pericolul este foarte mare pentru că în populații de animale indemne, care nu s-au întâlnit niciodată cu acest virs, din punctul de vedere al protecției specifice, nivelul este inxistent, este zero. Și atunci întâlnirea cu acest virus poate să determine evoluții de morbiditate maximă. 70, 80, 90% din populația de oi și capre.
România a primit vaccinul împotriva variolei maimuței. Câte doze vor putea fi administrate
Autoritățile din țara noastră au transmis că România a primit, joi, 15 septembrie 2022, 5.060 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană.
Citeste si: Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România. Bilanțul infectărilor ajunge la 38 de pacienți
Dozele de vaccin anti-variola maimuței vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Capitală, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile.
Totodată, aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unităţi sanitare judeţene sau de boli infecţioase, la cererea acestora, atunci când situația o impune.