O investigație medicală asupra unor tipuri de medicamente este în desfășurare în Marea Britanie. Mai multe medicamente ce tratează gripa, răceala și alergiile sunt pe cale să dispară din farmaciile din întreaga Uniune Europeană. 

Ce afecțiuni pot fi cauzate de pseudoefedrină

Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o anchetă, după ce Marea Britanie a tras un semnal de alarmă cu privire la substanța activă, pseudoefedrina, care potrivit specialiștilor poate provoca infarct, sau accident vascular cerebral. 

PRES și RCVS, cele două afecțiuni ce au legătură cu pseudoefedrina, pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului și pot provoca complicații majore și amenințătoare de viață în unele cazuri.

Citește și: Povestea incredibilă a femeii de serviciu din Timișoara care are diplomă de Master în Robotică! „Nu mă comparam cu restul”

Pseudoefedrina este deja cunoscută ca prezentând un ușor risc pentru inimă, inclusiv accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Printre altele, este vizat un medicament extrem de popular în România: Nurofen, care conține pseudoefedrină.  

Citește și: Un virus descoperit în Danemarca poate ucide bacteriile rezistente la antibiotice

Alte decongestionante, cum ar fi produsele fabricate de Benylin și Day & Night Nurse, ar fi, de asemenea, afectate dacă se va lua o decizie de interzicere a substanței.

Medicamentele care conțin substanța ar putea fi scoase din întreaga Uniune Europeană

În Marea Britanie, autoritățile s-au gândit deja fie să retragă de pe piață, fie să elibereze numai pe bază de prescripție medicală medicamentele și spray-urile care conțin această substanță.

Citește și: Un român a fost prins de oamenii legii cu documente false. Acesta susținea că este invalid pentru a câștiga bani

Pharmaceutical Journal, care a publicat pentru prima dată această știre, a susținut că autoritățile sanitare vor decide „dacă trebuie să se schimbe autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină”.

Citește și: Un bărbat a fost prins de poliție chiar în timp ce își bătea soția

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) lucrează la o anchetă. Dacă rezultatele vor arăta un risc crescut, restricția se va impune în toată Uniunea Europeană.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si