Mai mulți bani de la stat pentru producătorii de usturoi români
Producătorii de ustoroi vor primi ajutor mai mare de stat.
Producătorii de ustoroi vor primii ajutor mai mare de stat. Autorităţile intenţionează să majoreze la 3.000 de euro/hectar sprijinul financiar acordat, se arată într-un proiect de hotărâre publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR).
"Cultura de usturoi are un potenţial nevalorificat pe deplin în sensul existenţei unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea funcţionării în condiţii de piaţă echitabile în context concurenţial. În România, suprafaţa cultivată cu usturoi, în anul 2017, a fost de 9.974
Potrivit MADR, deficitul de producţie la cultura de usturoi cultivat în câmp este cauzat de costurile mari de producţie, deficitul de sămânţă din soiuri autohtone, lipsa gamei de maşini şi utilaje necesare aplicării tehnologiei precum şi slaba asociere a producătorilor agricoli.
De asemenea, un impediment este și lipsa spaţiilor destinate condiţionării (sortare, ambalare etc.) şi păstrarea necorespunzătoare a usturoiului. "Pentru a se asigura necesarul de consum al populaţiei trebuie menţinute suprafeţele dedicate acestei culturi, motivarea producătorilor existenţi să nu abandoneze această cultură, precum şi încurajarea fermierilor noi să cultive usturoiul în zonele cu tradiţie", arată iniţiatorii proiectului.Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 108/2019, prin care s-a prevăzut ca sprijin financiar suma de 1.000 de euro/hectar, reprezentând contravaloarea a 4.650 lei/hectar.
În cadrul întâlnirilor cu cultivatorii de usturoi, la care au participat şi formele asociative reprezentative ale acestora, s-au realizat analize şi calcule privind cheltuielile şi veniturile rezultate din această cultură, reieşind necesitatea unui sprijin mai mare de la bugetul de stat, în sensul creşterii cuantumului de la 1.000 euro/hectar la 3.000 euro/hectar, noul sprijin venind în susţinerea şi menţinerea culturii de usturoi în zonele cu tradiţie, precum şi înfiinţarea de noi suprafeţe.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în sumă de maxim 9,3 milioane de lei, reprezentând echivalentul în lei a sumei de maxim două milioane euro, şi se asigură din bugetul pe anul 2019 repartizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Producătorii de usturoi se mai pot înscrie în programul de susţinere până la data de 15 mai, inclusiv. Pentru a accesa acest program, solicitanţii sprijinului trebuie să depună o cerere de înscriere până la data menţionată, urmând ca Direcţiile Agricole Judeţene să verifice existenţa culturii şi să înregistreze cererea în Registrul unic dedicat Programului.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii: să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum 3 kilograme de usturoi/10 mp, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere şi să facă dovada producţiei realizate, prin documente justificative. Schema de ajutor de minimis se desfăşoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv în intervalul 2019- 2021.